Per primera vegada al llarg de la seva història centenària, la competició esportiva Copa Amèrica de vela ha comptat amb una cerimònia d’inauguració. La ciutat de Barcelona ha estat pionera a organitzar un espectacle que ha donat el tret de sortida a la final de la 37a edició de la competició, la Louis Vuitton 37a America’s Cup. La final arrencarà aquest dissabte amb el duel entre l’Emirates Team New Zealand (Nova Zelanda), defensors del títol, i l’Ineos Britannia (Regne Unit) que s’ha guanyat durant les darreres setmanes el dret a desafiar els neozelandesos.
Barcelona ha organitzat un espectacle inaugural a la Platja del Bogatell on la ciutat, el mar, el vent i la vela han estat els protagonistes.
Més de 800 persones han estat directament implicades en un espectacle de 40 minuts de durada preparat conjuntament per la Fundació Barcelona Capital Nàutica —i les institucions que en formen part—, l’organització de la regata (America’s Cup Event Barcelona) i l’equip artístic, com a demostració de la força del treball en equip, part del relat de la cerimònia.
L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha assistit a l’espectacle, que ha comptat amb 60.000 assistents a la platja. L’esdeveniment ha estat retransmès en directe per canals com TV3, TVE, betevé, Pasifika, Supersport, Singtel, CanalPlus, Astro, MBC, Fox Australia, MediaSet, SRG, WBD (TNT) o STUFF NZ.
Barcelona, far al món
L’espectacle, amb el títol “Barcelona, far al món”, ha estat concebut amb l’objectiu de refermar l’orgull de ciutat i la il·lusió col·lectiva, obrint la ciutat al món, a través del mar, l’esport i la cultura com a gran xarxa de connexió.
L’espectacle s’ha estructurat en 13 escenes repartides en cinc blocs (el firmament / trobada de cultures; el mar, punt de confluència / els mateixos impulsos universals; connexió i simbiosi; el far, i Barcelona, far al món). El relat s’ha basat en tres elements essencials: el mar, el vent i la vela, i posant l’atenció en el valor de l’enginy i el treball en equip, fent evident com la humanitat, a través de la navegació, ha traçat camins de connexió entre cultures.
El protagonista principal ha estat una estructura en forma de far —creada ad hoc per l’espectacle—, símbol històric de la navegació, que també ha estat l’escenari principal d’un esdeveniment multidisciplinari, que ha comptat amb un alt component tecnològic, efectes visuals, constel·lacions de drons, pantalles LED, avatars i mars de llum, amenitzats tots ells per les actuacions musicals i simfonies immersives d’artistes i grups catalans de primer nivell.
L’espectacle ha comptat amb les actuacions en directe sobre l’escenari de la soprano Sara Blanch, el tenor-pop Arnau Tordera, i l’actriu Asia Ortega encarnant la “Capitana” amb ànsies de llibertat. Els Castellers de Vilafranca han representat la força i la col·laboració del treball en equip. Menció especial al col·lectiu de voluntaris de la regata, que també han estat una peça clau de l’elenc, amb les col·laboracions de l’Orquestra i Cor del Liceu i l’Escolania de Montserrat.
Al cel, mil drons lluminosos han recorregut l’skyline de Barcelona, unint dos punts emblemàtics com la Torre Mirador Glòries i la Sagrada Família, i batent el rècord d’Espanya d’eixams de drons volant al llarg d’un esdeveniment.
La banda sonora de “Barcelona, far al món” ha estat composta, orquestrada i dirigida pel compositor català Albert Guinovart i cantada a duet per la soprano Sara Blanch i el tenor-pop Arnau Tordera. La direcció escènica de tot l’esdeveniment ha anat a càrrec del barceloní Hansel Cereza.
El llegat
La cerimònia d’inauguració de la Louis Vuitton 37a America’s Cup forma part dels projectes de llegat de l’esdeveniment, amb el suport d’ACE Barcelona i els seus partners, coordinats amb les institucions amfitriones a través de la Fundació Barcelona Capital Nàutica.