Urgeixen avançar la restricció dels vehicles més contaminants a Barcelona

    L'entitat llança la campanya 'Menys Cotxes Més Salut' per reclamar mesures més efectives

    La Plataforma de la Qualitat de l’Aire ha demanat a l’Ajuntament de Barcelona i a l’Àrea Metropolitana de Barcelona veu “injustificat” que s’esperi fins el 2020 a restringir l’entrada dels vehicles més contaminants a la ciutat i assegura que la població “no pot esperar” per a l’aplicació de mesures “més eficaces”. L’entitat reconeix que els dos ens han apostat per encarar el problema i fer-ne sensibilització però lamenta que el problema “segueix vigent i urgeix avui posar el focus en les mesures de restricció permanent del trànsit” i és per això que es mostren partidaris d’implementar-les aquest mateix mandat. Per tot això, la Plataforma per la ‘Qualitat de l’Aire ha llançat la campanya ‘Menys Cotxes Més Salut’ per reclamar mesures més efectives contra la contaminació a Barcelona, com per exemple un peatge o limitar l’accés dels vehicles dièsel, exceptuant les persones amb mobilitat reduïda, els transportistes, els taxis i els busos.
    La campanya vol demanar a la ciutadania que s’impliqui i també té com a objectiu interpel·lar directament l’Ajuntament de Barcelona perquè s’apliquin les mesures més efectives per reduir el trànsit privat, en la línia de 230 ciutats europees més amb resultats satisfactoris, segons la Plataforma, que ha presentat la iniciativa aquest dimecres roda de premsa.

    A més, l’entitat recorda que la Comissió Europea ha donat un ultimàtum per l’incompliment dels nivells legals des del 2010 i que la contaminació és el principal problema de salut pública de la ciutat, que causa 3.500 morts prematures a l’AMB i nombroses malalties respiratòries, cardiovasculars, neurològiques i diversos tipus de càncer.

    Per tot plegat, la plataforma ha reclamat “coresponsabilitat” als grups polítics del govern i de l’oposició així com de la Generalitat per posar solució ” a un problema de salut pública de primera ordre”. Segons l’entitat, les mesures que caldria aplicar són “poc populars i necessiten la determinació dels polítics”, i creu que amb el temps s’anirà guanyant progressivament “l’acceptació social”, tal com va passar amb la Llei antitabac.