El 6 de desembre està marcat a l’agenda i és que demà finalitza el període d’al·legacions d’una avaluació ambiental per la construcció d’una piscina d’onades a Sabadell, l’anomenada ‘Surf City’. Un informe mediambiental que el mateix Ajuntament de la ciutat va demanar a la Generalitat, amb l’objectiu que determinés l’impacte ecològic d’aquesta macro instal·lació. Per tant, a hores d’ara, la decisió respecte a si es dona llum verda al projecte privat de la piscina d’onades és a les mans del departament d’Acció Climàtica de la Generalitat. En aquest sentit, s’han fet arribar una sèrie d’informes (d’entre ells l’esborrany del pla urbanístic i tres informes específics sobre la fauna i el consum d’energia i aigua).
Cal recordar que la tramitació del Surf City portava paralitzat des de principis de 2022. Uns llargs mesos de silenci que han fet aixecar sospites i recels de les diferents entitats ecologistes contràries al projecte, ja que temen que la construcció ja s’hagi iniciat. No obstant això, el tinent d’alcaldessa, Eloi Cortés, afirma que no han començat cap tràmit urbanístic. “Com ja vam explicar fa mesos, el que hem fet és sol·licitar una avaluació ambiental que, tot i no ser obligatòria, hem articulat per comptar amb el criteri i l’informe de la Generalitat”, explica Cortés. En aquest sentit, assegura que “no s’ha fet cap pas ni s’ha iniciat cap tràmit que no s’hagi explicat públicament. Aquesta informació s’ha donat als grups municipals i es va explicar a la Taula del Rodal”.
Davant una greu situació de sequera arreu del territori català els ecologistes denuncien que “la piscina d’onades suposaria una enorme despesa d’aigua en plena crisi climàtica”. Així mateix, qualifiquen “d’irresponsabilitat ambiental” el fet que aquesta tramitació es plantegi en el context actual. Per aquest motiu, des dels col·lectius ecologistes, liderats per la Plataforma del Riu Ripoll (on es preveu la construcció del Surf City), juntament amb l’Associació per a la Defensa i Estudi de la Naturalesa (ADENC), Ecologistes en Acció i la plataforma ‘Aigua és Vida’ denuncien que s’estigui tramitant el Pla Especial Urbanístic, que té com a objectiu establir les condicions d’ordenació i edificació dels terrenys ubicats al sector de Sant Oleguer, al costat del Riu Ripoll.
Des del consistori, asseguren que “es troben en el moment de respondre les al·legacions presentades. Això es farà, responent favorablement o desfavorablement, en funció del que ens digui l’estudi d’impacte ambiental sol·licitat”. Tanmateix, el portaveu de la defensa del Riu Ripoll, Isidre Soler, denuncia que “les excuses que ha anat donant el regidor de l’Ajuntament no són certes”. A més, afirma que “han enviat el pla especial urbanístic, que és el pas previ per aconseguir la llicència del projecte“.
Ara, el Departament d’Acció Climàtica avaluarà l’impacte mediambiental de la piscina d’onades, la Surf City, però cal tenir en compte que la Generalitat emetrà un informe del qual depèn el pronunciament sobre l’impacte ambiental del projecte, però no l’autorització d’aquest.
Una altra proposta
La Plataforma en defensa del riu Ripoll rebutja frontalment la Surf City, però reiteren la seva defensa per la recuperació i renaturalització del parc fluvial del riu. En aquest sentit, mantenen la proposta que ja van fer rel passat mes d’abril, referent a fer uns aiguamolls i una pista d’atletisme. “Volem que es faci una naturalització de l’àrea, que inclouria uns aiguamolls a partir de l’aprofitament de la mina d’aigua que hi ha al costat. A més, proposem fer uns circuits d’atletisme que es vincularien amb la pista d’atletisme que ja hi ha. Seria un espai de gaudi per a la ciutadania”, explica l’ecologista Isidre Soler.