Una empresa que opera en paradisos fiscals es fa amb l’atenció domiciliària de Barcelona

Acusen l'Ajuntament d'entregar la gestió del servei d'atenció domiciliaria a una empresa que opera en paradisos fiscals

Residència per a gent gran. Foto: FAVB

L’Ajuntament ha adjudicat la gestió de l’atenció domiciliària de dues de les quatre zones en què es divideix Barcelona a l’empresa Servisar, una firma filial de la francesa DomusVi. Segons denuncia la Federació d’Associacions Veïnals de Barcelona (FAVB) el capital d’aquesta companyia que es la principal empresa de gestió de residències a l’Estat Espanyol està controlat per un fons financer que opera a l’illa de Jersey, un paradís fiscal, de forma opaca.

Aquesta informació va ser revelada per InfoLibre i s’afegeix a la denúncia que fa la FAVB sobre la gestió de DomusVi de les residències de gent gran en la pandèmia. “Durant la primera fase de la pandèmia la seva gestió de les residències ha estat molt qüestionada: cinc d’elles han hagut de ser intervingudes per diferents governs autonòmics i 11 més han tingut greus problemes a diferents comunitats”, explica la FAVB. És per això que la federació considera que “amb aquests antecedents, resulta incomprensible que aquesta empresa hagi pogut guanyar un concurs per cobrir un servei tan essencial com el de la cura a domicili”.

És per tot això que des de la FAVB es crítica el model d’adjudicacions de Barcelona. “Tot i que l’ajuntament ha fet un esforç per posar condicions en el contracte, es tracta d’un model pervers que el consistori hauria de regular”.

A més, consideren que encara que DomuVi pugui haver complert totes les condicions del contracte, després no hi ha mecanismes per saber si està realitzant adequadament la feina d’atenció domiciliària. “El paper ho aguanta tot”, considera la FAVB per concloure que hauria d’existir “un mecanisme de control per part dels familiars del servei que ofereix l’empresa guanyadora”.