Una cinquantena de treballadors d’OHL es manifesten a Barcelona contra l’ERO

La plantilla argumenta que no hi ha causes objectives per aplicar l’expedient i en demana la retirada

Una cinquantena de treballadors de l’empresa constructora OHL s’ha manifestat aquest dimarts a la tarda a Barcelona com a protesta per l’Expedient de Regulació d’Ocupació (ERO) plantejat per l’empresa, en virtut del qual es volen acomiadar 404 persones arreu de l’Estat. Els sindicats denuncien que s’està a punt d’acabar el termini d’un mes de consultes prèvies per intentar pactar l’ERO i l’empresa no ha donat ni justificacions ni detalls. Per exemple, encara no se sap quina afectació tindria l’expedient a Catalunya. El secretari de Negociació Col·lectiva de Construcció i Servei de CCOO, David Ruiz, ha explicat a l’ACN que, a parer de la plantilla, “no hi ha causa objectiva” per justificar l’expedient. Segons ha dit, la companyia argumenta causes econòmiques, “però no dona raons que justifiquin els acomiadaments”. Per això reclamen que es retiri l’expedient.
Els treballadors s’han concentrat a les 18.00 h davant la seu d’OHL, al 149-157 del carrer Tarragona. Un quart d’hora més tard han sortit cap a Plaça Espanya, des d’on han seguit cap als carrers Creu Coberta i Consell de Cent. Des d’allà han tornat novament a les oficines de l’empresa.

Ruiz concedeix que es podria parlar de baixes incentivades a treballadors, però reitera que “no hi ha causes que justifiquin” els 404 acomiadaments que vol aplicar l’empresa. També lamenta que en els tres setmanes que fa que negocien amb la direcció –en el marc del termini de consultes- no han aconseguit que es justifiquin “a què obeeixen” els acomiadaments, o a quines seccions afectarien. Segons CCOO, tampoc s’ha explicat com es reestructuraria la firma després de l’ERO.

Per això des del sindicat s’entén que l’expedient s’ha presentat “per unes causes imposades pel mateix mercat, o per les necessitats de finançament” però es reitera que “no obeeix a causes objectives pròpies de la necessitat de feina que té l’empresa en aquests moments”.

Els treballadors no saben ara com ara quina afectació tindrà l’ERO a Catalunya, perquè tampoc s’ha concretat “quina és l’afectació per cada una de les delegacions o per cada un dels departaments”. Per tot plegat els representants dels treballadors reclamen que es retiri l’expedient, tot i que lamenten que “l’empresa no es mou de la seva posició i la situació està estancada”.

El termini de consultes en què s’intenta que empresa i comitè arribin a un acord sobre la proposta d’ERO presentada per la direcció acaba la setmana vinent.