Un informe de la UB proposa que les etiquetes dels aliments incorporin més informació

  Els autors de l'informe aposten per donar a conèixer els costos ambientals i socials dels productes

  temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts
  Un informe de l’Observatori de Bioètica i Dret (OBD) de la Universitat de Barcelona conclou que la informació que es recull a l’etiqueta dels aliments no és suficient i per això proposa revisar aquesta política per tal de ”desterrar” del mercat algunes campanyes comercials que tot i complir la llei, ”confonen els consumidors” pel que fa a les característiques dels aliments. Per això, els autors de l’informe proposen que es facin visibles als ciutadans els costos socials i ambientals que ocasionen determinats productes alimentaris, en relació, per exemple, al benestar animal o amb l’impacte ambiental derivat de l’ús d’alguns materials o tècniques productives.
  Un dels àmbits en què es posa èmfasi és la comunicació digital ja que els autors consideren especialment rellevant promoure bones pràctiques entre els proveïdors d’informació, com ara els bloguers, els portals digitals o els recomanadors. Els responsables de l’estudi lamenten que aquests proveïdors no tenen sistemes per retre comptes al lector i denuncien que tampoc no hi ha transparència respecte a les fonts emprades o els interessos comercials que hi ha darrere.

  El document també demana protegir la independència dels professionals sanitaris, com a font de confiança per als ciutadans, en aquests temes, i proposa posar en marxa protocols que posin límit a les iniciatives promocionals que la indústria pot dirigir als professionals, en una línia similar a la dels visitadors mèdics de la indústria farmacèutica.

  L’objectiu del document és incidir en polítiques públiques i encetar el debat social sobre els reptes bioètics que planteja el sistema alimentari actual i la seva evolució.

  L’informe ‘Informació alimentària: qüestions ètiques, jurídiques i polítiques’, està coordinat per les directores del màster d’Alimentació, Ètica i Dret de la UB, M. José Plana i Itziar de Lecuona. En l’elaboració del document hi han intervingut diversos experts del grup d’opinió que dirigeix María Casado, directora de l’OBD. També hi ha participat la Fundació Bancària “la Caixa”.