Les restes d’un vaixell d’entre els segles XV i XVI s’han trobat durant les obres de construcció d’un futur aparcament de BSM al solar de l’antic Mercat del Peix de Barcelona, a la Ciutat del Coneixement. L’equip d’arqueòlegs i restauradors de l’empresa Arquèolegs.cat, que l’ha batejat com a ‘Ciutadella’ I, ha fet la troballa durant la fase final de l’excavació, a 5,65 metres per sota el nivell del mar.
Concretament, s’ha trobat part de l’estructura de l’embarcació, de 10 metres de llarg i més de 3 metres d’ample. El director de l’excavació, Santi Palacios, ha assegurat que es tracta d’un fet “excepcional”, amb un sol precedent a la ciutat, el ‘Barceloneta I’, descobert el 2008. El procés d’extracció i restauració podria allargar-se 4 anys.
La troballa va fer-se a mitjan abril en el marc d’una intervenció arqueològica iniciada el març del 2023. Es tracta d’un derelicte, com es coneix en termes d’arqueologia subaquàtica un vaixell naufragat o abandonat i cobert per sediments al llarg del temps. Les restes són una estructura formada per una trentena de quadernes —l’esquelet lateral— i almenys set andanes del folre, les taules de fusta que cobreixen l’exterior del buc. També es conserven dos palmellars, peces longitudinals fixades amb claus de ferro.
Aquest sistema de construcció era freqüent a la Mediterrània medieval. Les analítiques C14 serviran per a determinar amb més exactitud la data de l’embarcació, mentre que les proves de resina podrien ajudar a conèixer-ne la procedència. Aquests estudis es realitzaran durant els pròxims mesos.
L’equip encara no ha finalitzat l’excavació del solar, d’uns 7.000 metres quadrats. Queden al voltant del 10-15% de l’espai, on no descarten trobar altres restes arqueològiques. En aquell moment, la zona on s’ha localitzat estava coberta pel mar. Presenta nivells de sorres i llims molt fèrtils, on també s’han trobat llavors d’avellana i pinyes senceres.
En declaracions als mitjans, l’arqueòleg que ha dirigit l’excavació, Santi Palacios, ha assegurat que aquesta troballa és “excepcional” i que “no trobem cada dia un vaixell d’aquestes dimensions”. En aquest sentit, ha apuntat que “la informació que ens aportarà serà excepcional per a saber el context de l’àmbit portuari a Barcelona”.
La restauradora Delia Eguiluz ha assenyalat que l’estat de conservació és molt fràgil i s’està en un “moment molt delicat”. Segons detalla, estan acabant de fer la neteja inicial de l’embarcació per a després poder fer l’extracció, que s’haurà de fer “peça a peça”, per a en acabat traslladar-les a un dipòsit d’aigua, on es farà la consolidació final de les fustes.
“Es treu peça a peça, amb molta cura; es fa una neteja de cada fragment de les fustes i després es col·locarà en una piscina”, explica Eguiluz, que afegeix que el procés sencer de restauració pot allargar-se durant 4 anys.
Per a garantir-ne el manteniment i evitar que s’assequi i es degradi, les restes del ‘Ciutadella I’ són amarades amb aigua durant les 24 hores, amb sistemes de reg per a les nits. El Servei d’Arqueologia de Barcelona treballa amb l’assessorament del Centre d’Arqueologia Subaquàtica de Catalunya (CASC).
El ‘Ciutadella I’ és el segon vaixell que es troba en condicions similars al litoral de Barcelona, després del descobriment del ‘Barceloneta I’ el 2008 durant unes excavacions a prop de l’estació de França.
Datades del segle XV, es tracta de les restes vaixell d’origen cantàbric —probablement basc—, que van ser restaurades durant més de 6 anys i que en aquests moments s’exposen al Museu d’Història de Barcelona. En col·laboració amb el Port, també es va crear una reconstrucció en 3D i un mapa interactiu de les rutes del segle XV.
Segons l’equip arqueòleg, la nova troballa complementa el coneixement que es tenia fins ara i “ofereix una visió més completa de la diversitat i la complexitat de l’activitat marítima medieval a Barcelona, i consolidant la ciutat com a punt neuràlgic de les rutes comercials de l’època”.
Aquesta troballa s’ha produït al solar de l’antic Mercat del Peix, al districte de Sant Martí, on l’Ajuntament de Barcelona i BSM estan construint un ‘hub’ de serveis de mobilitat sostenible sobre una superfície de 7.000 metres quadrats.
La inversió total prevista per a la construcció de l’aparcament és de 22,2 MEUR i s’espera que la fase de fonamentació i estructura finalitzi el primer trimestre del 2026.
Un camioner ha perdut la vida aquesta tarda en un tràgic accident de trànsit a la carretera C-13, a l'altura…
Espanya va tancar l'any 2024 sent el país que menys va invertir en defensa en relació amb la seva economia…
L’alcalde de Tortosa, Jordi Jordan, ha lamentat el "cinisme" de la portaveu de Junts per Tortosa a l’hora de valorar…
Del 10 al 13 de juliol, Vilanova i la Geltrú acollirà la 44a edició del Festival Internacional de Música Popular i…
Aquest dijous els Mossos d’Esquadra i la Policia Local d’Esplugues de Llobregat han desallotjat per ordre judicial la zona de…
La Policia Local d’Amposta ha incorporat quatre nous vehicles al seu parc mòbil per prestar servei a la ciutadania. En…
Esta web utiliza cookies.