Trinitat Vella, Bon Pastor i Baró de Viver reben una injeccció de 23 MEUR

El districte de Sant Andreu és un del focus del Pla de Barris per la seva manca de desenvolupament urbanístic

L’Ajuntament de Barcelona injectarà 23,7 MEUR a Trinitat Vella, Bon Pastor i Baró de Viver, una inversió procedent del Pla de Barris. La regidora de Sant Andreu, Carmen Andrés, ha explicat que aquests tres barris en concret necessiten ser “compensats” amb més projectes que la trama urbana de la ciutat perquè històricament han patit una manca de desenvolupament urbanístic. Andrés ha argumentat que la seva situació, a l’entrada o sortida de Barcelona, i els condicionaments d’infraestructures com la Ronda de Dalt han provocat menys intervenció pública. El govern municipal pretén pal·liar aquesta situació per aconseguir una ciutat “justa i equilibrada”.
Els barris de Bon Pastor, Baró de Viver i Trinitat Vella, al districte de Sant Andreu, són els primers on ha començat el desplegament del Pla de Barris, juntament amb el Besòs i el Maresme (Sant Martí) i Trinitat Nova (Nou Barris). Els projectes que s’hi desenvoluparan rebran una inversió de 23,7 MEUR i estaran basats en l’educació, la cultura, l’activitat econòmica i l’esport. De fet, alguns ja estan en marxa, amb un gran d’execució d’un 20%.

Andrés ha apuntat que aquesta és una de les zones de la ciutat on la intervenció “no només és necessària, sinó que és estratègica per al desenvolupament equilibrat” de Barcelona. L’objectiu, ha continuat, és que qualsevol ciutadà, visqui on visqui, es pugui sentir igual de barceloní.

Del total d’inversió, 17 milions aniran al Bon Pastor i Baró de Viver i 6 a Trinitat Vella. En el primer cas, destaca com a projecte motor la intervenció en l’Institut Cristòfol Colom, on s’iniciarà una prova pilot per transformar el seu projecte educatiu i convertir-lo en un centre professionalitzador vinculat a la formació en l’àmbit de la jardineria i els espais verds.

Un altre dels projectes destacats gira al voltant del polígon industrial que separa i voreja els dos barris. Es treballarà per integrar-lo més en el teixit urbà, dinamitzar-lo econòmicament i millorar la mobilitat interna. En aquest sentit, es remodelarà el carrer Caracas, la principal via de comunicació entre els dos barris i una de les artèries principals del polígon.

El tercer eix destacat és el de l’esport i la cultura com a eines per a la cohesió i la convivència, amb diferents programes aprofitant centres educatius, centres cívics, espais familiars i espais religiosos. També es construirà el camp de futbol de Baró de Viver.

Pel que fa a Trinitat Vella, es transformarà l’anomenat Camí de ronda, un espai verd just a tocar de la Ronda de Dalt. Hi haurà nous espais esportius a l’aire lliure i projectes de dinamització d’aquestes instal·lacions, així com programes de formació i ocupació en l’àmbit del monitoratge esportiu. També s’impulsarà un projecte d’art urbà per decorar les tanques del camí.

També s’intervindrà en el passadís de la Trinitat, que ja acull diferents entitats del teixit associatiu del barri, i que necessita reformes.

El tercer gran apartat de Trinitat Vella és la reactivació de la zona nord aprofitant l’enderroc de la presó de Trinitat. Es reactivaran els processos participatius per definir el futur projecte per aquesta zona, amb la voluntat d’impulsar la remodelació en el proper mandat. Mentrestant, es realitzaran accions per superar l’estat de provisionalitat i deteriorament d’aquesta part del barri mentre no comenci la reforma real.