Diumenge, 16 de juny de 2024
És notícia

Torna una nova edició del Bioblitz Metropolità

Avatar photo
Aquesta edició forma part d’un conjunt d’activitats que constitueixen la programació de la Quinzena de la biodiversitat
El proper cap de setmana, 25 i 26 de maig, arriba una nova edició del Bioblitz Metropolità, una jornada de ciència ciutadana per fer un cens participatiu de biodiversitat als parcs i platges metropolitans. Aquesta activitat familiar combina propostes tradicionals de les Jugatecambientals, guiades per educadors ambientals i naturalistes experts, amb el format virtual, perquè tothom qui vulgui aporti a les xarxes socials fotografies de la flora i fauna dels parcs i platges metropolitans.
L’AMB anima els apassionats de la natura i les famílies a gaudir dels parcs i platges metropolitans tot participant en les activitats programades a les Jugatecambientals. Aquestes propostes estan relacionades amb la realització de censos d’éssers vius, que s’elaboraran a partir de les observacions que es facin. Els participants gaudiran d’activitats diverses, com observacions d’ocells i papallones, revisions de caixes niu, gimcanes o itineraris guiats.
 
La jornada ludicoeducativa pretén potenciar la participació ciutadana i transmetre els valors que ofereix un bon estat de la biodiversitat als entorns naturals de la metròpolis de Barcelona. L’objectiu principal serà l’observació dels diferents espais participatius i de biodiversitat que s’han anat construint als parcs, com ara les làmines d’aigua naturalitzades, els jardins de papallones i de plantes remeieres, els hotels d’insectes, els refugis de biodiversitat i, en el cas de les platges, les dunes. 

Xarxes socials i eines tecnològiques

Les xarxes socials tindran un paper imprescindible en aquesta jornada de ciència ciutadana. L’AMB anima a publicar a Instagram o X fotografies de les observacions que es facin durant el cap de setmana als parcs o platges metropolitans.
Un cop analitzades totes les imatges rebudes i els resultats obtinguts a les activitats, l’AMB farà públics els indicadors i la valoració dels resultats a les xarxes socials i al web.
Totes les dades obtingudes durant el cap de setmana d’exploració es bolcaran a les plataformes Ornitho o Ocells dels Jardins, de l’Institut Català d’Ornitologia (ICO), per tal que puguin visualitzar-se al web de l’AMB a través del Visor de fauna (https://visorfauna.amb.cat).
Pel que fa a les observacions de platges, s’incorporaran a l’aplicació MINKA perquè passin a formar part del projecte europeu de ciència ciutadana BioPlatgesMet, que té com a missió principal promoure el coneixement de la biodiversitat dels ecosistemes litorals.
Els resultats també s’utilitzaran per a la gestió integral dels espais públics metropolitans, ja que serveixen com a indicadors per planificar diferents accions, com el manteniment dels prats florits, la instal·lació de caixes niu o l’evolució dels sistemes dunars.

Les últimes pluges afavoreixen la presència d’espècies

L’avantatge d’aquesta edició és que, tot i tenir lloc encara en l’episodi de sequera, les últimes precipitacions han provocat un moment esplèndid en la floració als parcs metropolitans, en especial als prats florits. Es tracta d’espais sense reg, amb segues molt puntuals i selectives, on es deixa que les espècies autòctones segueixin els cicles naturals, florint i fructificant, atraient pol·linitzadors i ocells i generant un banc de llavors a terra que en facilita la regeneració. Alhora, aquests espais acullen usos públics.
Pel que fa a les platges, les zones dunars també es troben en un bon moment de floració.
Aquestes bones condicions generen un context ideal per dur a terme les activitats.
Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

La troballa de restes romanes atura la urbanització d’un solar a Tarragona

Notícia següent

EXCLUSIVA | Dimiteix el president del PP a Esplugues per l’escàndol de les factures

Notícies relacionades