Terrassa prepara el dispositiu especial per a la Diada de Tots Sants

Funerària de Terrassa organitza cerimònies en record de les persones difuntes, una visita guiada i una exposició al voltant d'aquesta festivitat

temps lectura-Temps de lectura: 4 minuts

L’Ajuntament de Terrassa, a través de l’empresa municipal Funerària de Terrassa, prepara un any més les activitats commemoratives de la diada de Tots Sants. La programació d’aquest any, inclou una exposició, una visita guiada i els tradicionals actes d’homenatge del dia 1 de novembre.

Com és tradició, l’1 de novembre i els dies previs, el Cementiri Municipal rep desenes de milers de visitants. Per aquest motiu, l’Ajuntament amplia i reforça els seus serveis amb un dispositiu especial per a facilitar l’accés al recinte i oferir la millor atenció possible a totes les persones que s’acosten al complex funerari durant aquest període. Amb la voluntat de prestar tots els serveis amb les garanties de seguretat sanitària necessària per prevenir la Covid-19, s’intensifiquen les mesures de neteja i desinfecció de les instal·lacions i es demana a la ciutadania que programi les visites al cementiri de manera esglaonada per prevenir aglomeracions el cap de setmana previ a Tots Sants i el dia 1 de novembre.

El Primer Tinent d’Alcalde, Isaac Albert, ha volgut transmetre un missatge a la ciutadania perquè, malgrat s’estigui recuperant una certa seguretat davant la situació de pandèmia, «cal demanar a tothom que aprofiti aquests dies per programar i esglaonar les visites per prevenir aglomeracions el cap de setmana i Tot Sants. Per part de l’Ajuntament i Funerària posem els serveis i mitjans al seu abast per poder fer aquesta visita amb plenes garanties».

El dispositiu de mobilitat especial que s’ha programat es concreta, principalment, en les següents mesures:

 • Amb l’objectiu de facilitar l’accés al recinte, el dia 1 de novembre s’ofereix un servei gratuït de recollida domiciliària (amb reserva prèvia, trucant al 937869400 o 900 268 268) per a persones amb mobilitat reduïda. Funerària habilita també un vehicle adaptat per al transport intern de persones amb dificultats de mobilitat durant els dies de més afluència de visitants, amb la voluntat de facilitar els desplaçaments dins del cementiri.
 • Autobús especial gratuït al cementiri el dia de Tots Sants: aquest servei es prestarà l’1 de novembre de 9 a 18 h. L’autobús farà el recorregut de l’L1 des de l’Estació del Nord fins al complex funerari.
 • Ampliació d’aparcament: Per facilitar l’estacionament dels vehicles privats, Funerària amplia la superfície d’aparcament habilitant-hi la zona est els dies 30 i 31 d’octubre i 1 de novembre. Per tal de possibilitar l’entrada des de la zona ampliada, s’obrirà l’accés al cementiri de la zona est durant aquests dies. Durant el cap de setmana, també s’hi podrà accedir per la porta de la zona bosc. Com és habitual, l’1 de novembre també estarà operatiu l’accés del Camí dels Monjos.

A banda del dispositiu per ampliar el servei, Funerària de Terrassa ha organitzat diferents activitats al voltant de la Diada de Tots Sants:

 • L’exposició “Arquitectura funerària: art, vida i comiat” es pot visitar a l’entrada del cementiri des de l’11 d’octubre i fins a l’1 de novembre. Funerària i el Museu de Terrassa posen en marxa, una vegada més, una proposta expositiva al voltant del patrimoni funerari de la ciutat. En aquest cas, la temàtica escollida és l’arquitectura. La mostra està composada d’11 plafons que fan un recorregut cronològic per exemples de diverses tipologies d’arquitectura funerària presents al cementiri.
 • El dilluns 1 de novembre se celebraran dues cerimònies en record de les persones difuntes, a les 12.30 i les 16.30 hores. Durant el matí també s’habilitaran punts d’actuació musical en directe per acompanyar la visita.

Manteniment i millora del complex funerari

Entre les inversions que Funerària ha fet els últims mesos per tal d’optimitzar els espais del complex funerari destaquen les següents actuacions:

 • Substitució del sistema de fred i calor de l’edifici del tanatori, amb la voluntat de millorar la confortabilitat de les famílies i optimitzar l’eficiència energètica de l’equipament.
 • Habilitació d’un nou dispositiu d’electròlisi salina per millorar la salubritat i higiene de l’aigua de l’estany del crematori.
 • Adquisició d’un nou vehicle amb plataforma elevadora de fèretres per al cementiri.
 • Finalització del projecte de rehabilitació dels blocs de nínxols del cementiri. La iniciativa es va engegar l’any 2016 amb l’objectiu de millorar l’estat de les façanes i teulades de les sepultures. El passat mes de març van concloure les obres de les façanes dels blocs 133, 134, 135, 136, 144, 146 i 147, amb afectació sobre un total de 2.876 nínxols. El projecte va preveure també l’ampliació de les voreres dels blocs 144, 146 i 147.
 • Incorporació de 12 noves escales metàl·liques amb plataforma i rodes per garantir la seguretat en l’accés als nínxols més elevats.
 • Habilitació de plataformes de servei (voreres) amb una amplada suficient per permetre-hi la circulació i la col·locació de les noves escales. Es preveu que les voreres de les vies 23A, 23B, 28, 28 bis, 31, 40, 43, 44, 45, 49, 51 i 52 estiguin acabades abans del final de l’any. L’actuació inclou la incorporació de ganxos de seguretat amb l’objectiu de donar estabilitat a les escales.
 • Ampliació de l’espai memorial del Jardí del Repòs.
 • Inici de les obres d’execució de la nova ossera, que s’ha previst que comencin abans del final del 2021. Durant l’any s’han fet els tràmits administratius per poder tirar endavant el projecte, la finalització del qual està programada per a abans de l’estiu del 2022.

Com cada any, l’àmplia gamma de productes per a la decoració de les sepultures que s’ofereix durant tot l’any s’incrementa aquests dies amb la instal·lació de sis parades de flors i complements a la zona d’accés al cementiri, en una carpa facilitada per Funerària.

Al web de Funerària de Terrassa es pot consultar la informació sobre el programa d’activitats i serveis especials. Aquest apartat web recollirà també possibles canvis i/o avisos d’última hora.