Terrassa inicia la rehabilitació de la xemeneia Saphil a la plaça de l’Anònima

L'actuació permetrà reparar l'estructura d'aquest element patrimonial a l'interior i a l'exterior i tindrà una durada de tres mesos

L’Ajuntament de Terrassa ha iniciat aquesta setmana els treballs de rehabilitació de la xemeneia Saphil, patrimoni industrial de la ciutat situada a la plaça de l’Anònima. Les obres van a càrrec de Recop restauracions arquitectòniques SL i tindran una durada aproximada de tres mesos amb un pressupost de 112.454,21€ més IVA.

Les actuacions es realitzaran tant en l’interior com en l’exterior d’aquest element i consisitiran en: susbtituir els reforços metàl·lics existents per nous reforços de fibra de carboni, material que té un millor comportament en exteriors i requereix menys manteniment; es repararà el mur de la xemeneia, rejuntant i substituint les peces en mal estat, es cosiran les esquerdes i es consolidaran els rètols; es netejarà el mur tant per l’exterior com per l’interior i s’hidrofugarà per la cara exterior;  es realitzaran tasques de manteniment al barret de la xemeneia, al parallamps, es farà una nova instal·lació d’enllumenat interior per inspeccions i es col·locarà una nova escala d’accés a l’interior. Per a dur a terme les obres, s’està utilitzant una bastida especial que permet treballar amb seguretat i s’ha delimitat l’espai de l’obra amb tanques al voltant de la xemeneia.

Patrimoni industrial

La xemeneia Saphil forma part del patrimoni industrial de la ciutat. Va ser construida el 1961 a la fàbrica de la Sociedad Anònima del Peinaje e Hilatura de Lana, que va tancar el 1991. És segurament l’element més remarcable de l’antiga fàbrica, està feta de maó vist, de base quadrada i fust troncocònic, fa 36 m d’alçada i té un diàmetre de 3 m a 2,2 m des de la base fins a la corona. Està rematada amb un collarí i una passera circular i protegida amb diversos cèrcols metàl·lics. Al fust, que té una escala de gat exterior amb proteccions circulars, s’hi van adossar les lletres «saphil», acrònim de Sociedad Anónima de Peinaje e Hilatura de Lana, coneguda popularment com «l’Anònima», que és el nom amb què es va batejar la plaça on s’alça la xemeneia, un cop enderrocada la fàbrica.