Diumenge, 14 de juliol de 2024
És notícia

Llum verda a la instal·lació de dues plaques fotovoltaiques

Avatar photo
Properament, també s’intervindrà als poliesportius de Can Parellada i de Sant Llorenç, al complex de la Zona Olímpica Municipal i a l’edifici de Pantà, 20

Aquest mes de juny, l’Ajuntament ha iniciat dos dels sis projectes previstos per a la implantació de plaques fotovoltaiques en equipaments municipals, amb l’objectiu d’augmentar la producció i autoconsum d’energia renovable a la ciutat i alhora reduir la despesa energètica.

D’una banda, han arrencat les obres del “Projecte Executiu d’Instal·lació Fotovoltaica per a autoconsum col·lectiu en la coberta de l’Arxiu Històric i Comarcal de Terrassa”, adjudicades a l’empresa Solit Energia SL, per un import de 99.140,49 euros. De l’altra, han començat les obres contemplades al “Projecte Executiu per a la Instal·lació Fotovoltaica per autoconsum del Poliesportiu de La Maurina” a la zona esportiva municipal de la Maurina, que han estat adjudicades a l’empresa Engineering and Tecnology for life, SLTECNOLOGY FOR LIFE SL, per un import de 136.856,61 euros. En tots dos casos, el termini d’execució previst és de 3 mesos.

La resta d’intervencions previstes a equipaments municipals ja han estat adjudicades
i s’abordaran durant l’estiu, un cop es formalitzin els tràmits administratius inicials. Es
tracta de la instal·lació de plaques fotovoltaiques al Poliesportiu Municipal de Can Parellada, licitada per un import de 234.255,47 euros. També es col·locaran plaques al Poliesportiu Municipal de Sant Llorenç, licitades per 235.173,27 euros, i a l’edifici del carrer del Pantà, 20, amb un preu de licitació de 90.365,68 euros.

Per últim, també s’instal·laran fotovoltaiques al complex municipal de la zona Olímpica, on s’ubica el Club Natació Terrassa. En aquest darrer cas, s’instal·laran plaques en cinc zones diferenciades: a la coberta de l’edifici de la Biblioteca, a les pèrgoles nord i sud dels nous pavellons i a les cobertes de l’edifici principal i de l’edifici de les piscines. L’import de licitació d’aquesta obra és de 607.035,16 euros i l’actuació tindrà una durada de 4 mesos.

La tinenta d’alcalde de Serveis Generals i Govern Obert, Maise Balcells, celebra que: «Abans que acabi l’any, l’Ajuntament disposarà de 6 nous edificis preparats per a l’autoconsum energètic, que se sumen als 22 edificis municipals que ja disposen de plaques fotovoltaiques, a més del parc de la República. Aquestes actuacions responen al nostre compromís d’avançar cap a una ciutat autosuficient en energies renovables, el que inclou l’impuls de les instal·lacions fotovoltaiques a edificis municipals».

Pel que fa al projecte que s’implantarà a la coberta de l’edifici del carrer del Pantà, dona compliment a les intervencions de millora d’eficiència energètica previstes per a l’edifici de l’Antic Ajuntament, subvencionades al 100% pels fons europeus Next Generation del Ministeri d’Economia, Comerç i Empresa, dins de les inversions del Programa d’Impuls a la rehabilitació d’edificis públics (PIREP). Aquesta intervenció
preveu la ubicació de les plaques fotovoltaiques en un altre edifici de titularitat municipal, diferent del propi edifici de l’Antic Ajuntament, per tal de respectar el seus elements catalogats. El sistema permetrà un estalvi energètic mitjançant compensació de consum d’energia.

A excepció d’aquest projecte, la resta d’instal·lacions de plaques fotovoltaiques en
equipaments municipals estan subvencionades per la Diputació de Barcelona, dins
del Programa Sectorial Renovables 2030, de suport a inversions locals pel clima,
amb una aportació del 90% provinents de la Diputació de Barcelona i amb el 10%
d’aportació municipal.

Impacte mediambiental

En total, s’instal·laran gairebé 2.000 plaques fotovoltaiques d’autoconsum que generaran energia elèctrica a partir d’energia solar fotovoltaica de 724 kW de potència nominal. Pel que fa a l’impacte mediambiental, la reducció de la petjada de
carboni que suposarà la instal·lació de les plaques fotovoltaiques, la suma dels estalvis dels cinc equipaments ascendeix a 535 tones d’emissions anuals de CO2.

Segons l’Observatori de l’Autoconsum de Catalunya, actualment la ciutat de Terrassa ocupa el tercer lloc en el rànquing de municipis que té més instal·lacions fotovoltaiques d’autoconsum, amb un total de 1.534, en clara tendència a l’alça, només per darrere de Sant Cugat del Vallès i Barcelona. Pel que fa a les instal·lacions fotovoltaiques d’autoconsum municipals, l’Ajuntament disposa de més de 1.500 mòduls per a l’autoconsum en 22 edificis, a banda del parc de la República, amb una potència total de 713 kWp -més 38,15 kWp del parc de la República-. Això suposa una reducció anual d’emissions de CO2 anuals de 466,87 tones. Aquesta
energia generada és compartida entre 35 edificis municipals.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

twenty − thirteen =

Notícia anterior

La Setmana de l’Economia Social i Solidària aterra a Mataró

Notícia següent

VÍDEO | Un turbulent viatge sacseja els usuaris de l’AVE

Notícies relacionades