Els treballs de descontaminació i urbanització a Terrassa s’han suspès temporalment

Per la descoberta de vestigis de l'antiga fàbrica del gas

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts

Els treballs de descontaminació del solar del carrer del Gasòmetre, que es van iniciar el maig de 2021 i que estaven a la seva fase final, s’han aturat per la descoberta de restes d’edificacions de l’antiga fàbrica de producció gas, que va funcionar des de l’any 1860 i fins al 1941. El rebaix fet a la part central del solar i en altres punts del terreny han posat al descobert estructures soterrades i conservades d’aquest antic complex industrial que podrien explicar com es reconduïa el gas des del seu punt d’elaboració fins als tres dipòsits que tenia la fàbrica. Aquesta descoberta retardarà algunes setmanes la descontaminació total del solar, com també la  seva urbanització, respecte a les previsions inicials.

Aquesta setmana, tècnics del departament de Patrimoni Cultural de la Generalitat, de l’Ajuntament i també de la promotora Metrovacesa, com a propietària majoritària dels terrenys, valoraran, de manera conjunta, el procediment a seguir després d’aquesta descoberta per determinar la importància que podria tenir dins el patrimoni històric industrial de Terrassa.

Aquests terrenys formen part de l’actualització del projecte d’urbanització del polígon d’actuació en sòl urbà del carrer del Gasòmetre, 4, presentat per l’empresa Metrovacesa com a promotora i propietària majoritària dels terrenys. La descontaminació de part d’aquests terrenys, era un dels requisits previs a executar, en compliment de la resolució de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC) de 23 d’octubre de 2020.

El polígon d’actuació defineix les obres  necessàries per a remodelar els trams dels carrers del Gasòmetre, Pare Font, Gibert i Roger de Llúria, així com els treballs per adequar l’espai comprès entre els carrers de Gibert, Roger de Llúria i Gasòmetre com a espai lliure. La superfície total afectada és de  5.475, 20 m2.

Amb el seu desenvolupament urbanístic, l’Ajuntament ha adequat un terreny en desús del barri del Segle XX per recuperar-lo,  amb finançament privat, com un nou espai públic per a la ciutadania, amb més verd i noves zones d’esbarjo i jocs infantils. Una actuació que s’emmarca dins la voluntat de l’Equip de Govern d’impulsar nous usos en solars buits històrics, com també en edificis i entorns degradats, com són alguns dels antics vapors industrials.