Terrassa

Baransu, l’únic vegetarià de Terrassa que pot presumir d’agradar a tothom

El mateix nom del restaurant, Baransu, és una paraula d’origen japonès que significa equilibri o balança i fa referència a la seva filosofia

Al restaurant Baransu del cuiner Àlex Soler li calen poques presentacions, i és que l’espai del local, una antiga nau rehabilitada del Vapor Gran de Terrassa, és envejable. Sostres quilomètrics, llum natural, decoració cuidada fins a l’últim detall i verd, molt de verd.

Aquest és l’ambient que es respira en entrar a l’oasi de Baransu, un restaurant que ofereix cuina vegetariana, vegana i macrobiòtica que està causant furor. “Oferim un món saludable i divers a la gent. Baransu és un restaurant vegetarià amb la majoria de les receptes veganes on podeu trobar des de plats tradicionals catalans adaptats a la filosofia vegana a cuina d’arreu del món“, explica Soler.

Tot i que el restaurant va obrir les portes al setembre de l’any passat, la relació d’Àlex Soler amb el món de l’hostaleria terrassenc es remunta molt més enllà. Soler, ha tingut un total de cinc locals a Terrassa i, de fet, és qui capitanejava l’emblemàtic restaurant vegetarià Damunt un cel de fil, situat a pocs metres del Baransu, i que després de 13 anys de trajectòria va tancar les portes l’any 2020, en plena pandèmia.

No obstant això, la Covid-19 no va tenir res a veure amb el tancament de Damunt un cel de fil. “Aquell any estàvem en auge, però durant els quinze dies que ens van confinar vaig estar molt bé i relaxat. Em vaig adonar que no tenia ganes de tornar“, afirma el cuiner.

Tot i això, la inquietud sempre present de Soler el va dur a fer menjar per emportar a base de menús macrobiòtics. “Va ser tot un èxit, a través de xarxes anunciava els plats del dia i en un sol minut tenia més de 80 menús reservats, la gent feia cua al carrer i inclús teníem a un repartidor que entregava el menjar a domicili”, recorda. Les restriccions derivades de la pandèmia no van poder amb la capacitat de reinvenció i la popularitat del restaurant; però la necessitat de parar i canviar d’aires, sí. Per aquest motiu, la ciutat egarenca va haver de dir adeu al seu únic i apreciat vegetarià.

Posteriorment, Àlex Soler va traslladar la fórmula de menús “take away” al seu poble, Matadepera, on va obrir una petita botiga de menjar per emportar, La Menuda. “Durant la pandèmia va anar molt bé, però després la feina va començar a baixar, ja que els restaurants van obrir de nou. Matadepera és un poble molt parat i no hi ha gaire circulació de gent, jo anava fent, però em vaig començar a avorrir“, reconeix Soler.

Baransu com a estil de vida

D’aquesta manera, tan bon punt se li va presentar l’oportunitat d’obrir un local on tingués llibertat per a crear el seu propi projecte, ho va tenir clar i no la va deixar escapar. Aprofitant que la franquícia ‘Green & Burger’ havia tancat, li van oferir gestionar l’espai, el va reformar i redecorar i va crear en ple centre de Terrassa el que pot presumir de ser l’únic restaurant vegetarià de la ciutat.

El mateix nom del restaurant, Baransu, és una paraula d’origen japonès que significa equilibri o balança i fa referència a la filosofia que hi ha al darrere. Una filosofia que passa per a fer les coses a poc a poc, amb amor, harmonia i equilibri i que, segons Soler, “no únicament s’estén a la cuina que ofereix, sinó també a l’espai, a la relació amb els seus companys i companyes de treball i en la música que ambienta el local”.

Malgrat que sobre el paper aquest equilibri pot ser fàcil d’aconseguir, el cert és que el món de l’hostaleria és sacrificat. Un sacrifici que el cuiner que pilota Baransu ha tingut clar que no pot passar per davant de la conciliació familiar. Pare d’una noia de 18 anys i un nen de 12, té clar que ells són la seva prioritat. Per a assolir compaginar feina i família mantenint el seu “baransu“, la fórmula secreta d’Àlex Soler és començar la jornada setmanal a les 4:30 h de la matinada i, a partir de dimecres, aixeca les persianes a les 5 o 5:30 del matí.

“Surto de l’estereotip que l’hostaleria ha d’obrir de dilluns a diumenge perquè com més hores obres més generes. Busco l’equilibri i venir aquí a les 5, tot i que no és una gran alegria, em permet no involucrar a la família, ja que tots dormen”, recalca Soler.

El 70% dels clients no són vegetarians

En aquest sentit, si bé l’equilibri és l’essència de Baransu, la diversitat també ho és. Prova d’això és que el restaurant idea un menú de tres plats de primer i tres de segon que canvien cada dia, trencant així el prejudici que una dieta vegetariana ofereix menys opcions. A més d’acontentar a vegetarians, vegans i celíacs (ja que el plat macrobiòtic és sempre apte per a intolerants al gluten) també agrada i molt, a la gent que menja carn i peix.

“A aquella gent que té reticències pel fet que oferim una cuina únicament vegetariana els diria és que vinguessin tranquils perquè ni se n’adonaran. Em passa sovint que molta gent que ve i que no és vegetariana surt encantada de la vida i, de fet, un 70% de la nostra clientela és no vegetariana“.

Així mateix, a més d’agradar als omnívors, Soler també explica que “hi ha molta gent que li ha fet saber que gràcies a ell s’han fet vegetarians, es van endinsar en aquesta dieta i van començar a investigar i a cuinar de manera més saludable”.

Àlex Soler, al llarg de la seva carrera culinària també ha impartit tallers de cuina i afirma, que la diversitat i beneficis del vegetarianisme és el que ha fet que cada vegada més gent aposti per a dur un estil de vida més baransu. “Veuen que un dia mengen lasanya, un altre, estofat de tofu al curri i poden venir al mes vinent i menjar un fricandó. Noten que surten més lleugers i que arriben a la feina no tan pesats que no pas si mengessin en un menú convencional”, explica el cuiner.

L’Interior del restaurant Baransu
Júlia Ponsa

Graduada en periodisme per la Universitat Autònoma de Barcelona i especialitzada en periodisme cultural i de societat. Encarregada de la cobertura de l’actualitat del Vallès Occidental.

Missatges recents

Detingut un home per amagar 38,37 kg de marihuana al maleter d’un cotxe a Blanes

La Policia Local de Blanes (Selva) ha detingut un home que va amagar 38,37 kg de marihuana en el maleter…

9 minuts fa

Mor després de 4 mesos ingressat el conductor d’un tractor accidentat el desembre del 2024

El passat 28 de desembre, els habitants de la zona dels Vinyets d'Organyà a Lleida van veure com els Bombers…

13 minuts fa

S’enfronta a 4 anys de presó per estafar més de 4.600 euros en gasoil a una empresa de Balaguer

La Fiscalia demana 4 anys de presó i 3.000 euros de multa per a un home acusat d'estafar una empresa…

14 minuts fa

Agroseguro calcula que la pedregada de dissabte a Ponent pot haver afectat prop de 10.000 hectàrees de fruiters

Agroseguro calcula que la pedregada de dissabte a Ponent pot haver afectat prop de 10.000 hectàrees de fruiters al Segrià,…

18 minuts fa

Sitges acollirà una nit dedicada a Eurovisió amb Loreen com a cap de cartell

El Festival Terramar Caixabank de Sitges acollirà aquest estiu per primer cop la Euro-Party, una nit dedicada a grans artistes…

29 minuts fa

Cues quilomètriques a l’A-2 i la C-31 per un vehicle avariat i un accident

El Servei Català de Trànsit ha informat aquest matí que l'A-2, una de les principals vies d'accés a Barcelona, presenta…

41 minuts fa

Esta web utiliza cookies.