L’Ajuntament de Terrassa organitzarà aquest mes de març la cinquena edició de Terrassa Tria Futur, el projecte que inclou una fira d’orientació professional, un espai virtual i una mostra d’ensenyament per a centres de secundària. Enguany, la Fira d’Orientació Professional tindrà lloc al Recinte Firal de Terrassa els dies 6 i 7 de març, i la Mostra, del 13 al 21, a La Baumann, al Casal Cívic Francisca Redondo i al Centre Cívic President Macià. Com l’any passat, no es fa fira virtual, però el lloc web triafutur.terrassa.cat es manté com a espai de referència permanent, amb nombrosos continguts disponibles.
Com a novetat, la Fira d’Orientació Professional s’ha estructurat enguany seguint el model de fira FPcat, impulsat per l’Agència Pública de Formació i Qualificació Professionals de Catalunya (Departament d’Educació). Aquest model estableix una sèrie de principis i criteris d’organització de l’espai per famílies professionals, amb la finalitat de generar relacions i compartir coneixements entre els centres de formació professional i les empreses, gremis, associacions, etc, d’un mateix àmbit.
El tinent d’alcalde de Promoció Econòmica i Educació, Joan Salvador, explica que «Terrassa Tria Futur és l’espai que posa en contacte dos mons tan importants com l’educació i l’ocupació, i amb el nou model de fira estem fent més estret aquest vincle». Salvador destaca que «Fira i Mostra són dues accions complementàries que sumen esforços per posar en valor l’orientació acadèmica i professional com a clau del futur. L’objectiu és ajudar les persones a trobar quin és l’itinerari que més s’ajusta al seu perfil, ja sigui al final de l’educació obligatòria o durant la vida adulta. Perquè una bona orientació és fonamental per ajudar a construir un projecte de vida i també per millorar l’ocupabilitat i per impulsar l’economia».
A la fira hi seran presents 9 dels 10 sectors que contempla la classificació FPCat: agroalimentari, serveis a les empreses, manufacturer, salut i atenció a les persones, indústria del metall i mobilitat, oci i benestar, energia i sostenibilitat, químic i transformació digital.
La fira aplegarà 40 centres de formació postobligatòria de tota mena (FP, universitats, idiomes, etc), 27 empreses de la ciutat, serveis de l’Ajuntament i altres institucions i 20 entitats relacionades amb la formació. En total, hi participaran 91 expositors, organitzats en 93 estands i cinc espais d’activitats. Cal remarcar la implicació dels centres educatius i la seva participació activa, tant a l’hora d’organitzar visites amb el seu alumnat i com a expositors.
Quatre serveis municipals (Joventut, Universitats, Educació, Foment de Terrassa) tindran punts d’orientació durant la fira, en els quals les persones visitants podran rebre orientació personalitzada. També seran presents a la fira els serveis de Relacions Internacionals, Polítiques de Gènere, Emprenedoria, Innovació i Economia Social.
Pel que fa a les activitats, hi haurà 28 xerrades organitzades per empreses, entitats i institucions públiques i més de 170 exhibicions, demostracions, tallers i altres activitats organitzades pels expositors. Podeu consultar el programa amb totes les activitats i les xerrades a https://triafutur.terrassa.cat/fira-presencial/. Per l’anterior edició de la fira van passar per la fira prop de 8.000 visitants.
Un speed dating al Recinte Firal
Durant la fira, 15 de les 27 empreses participants faran per primera vegada entrevistes de treball in situ per a 49 ofertes de feina. Foment vehicula les inscripcions als processos de selecció a través del portal terrassaocupacio.cat, fa la preselecció i convoca les persones a fer les entrevistes. A més, hi haurà un espai d’Speed dating on diverses empreses aprofitaran per connectar amb les persones que assisteixen al recinte.
A banda de la fira, el lloc web www.triafutur.terrassa.cat continua funcionant com a repositori de continguts permanent, recopilant nombroses xerrades i vídeos informatius de les edicions anteriors, que constitueixen un extens banc d’informació per a les persones de totes les edats que volen formar-se.
Terrassa Tria Futur és fruit del treball conjunt de diversos serveis municipals, amb la col·laboració de nombrosos centres de formació, empreses i entitats. El projecte compta també amb aportacions materials i econòmiques de la Diputació de Barcelona, la Generalitat i la Unió europea, a través del programa EULEP.
La Mostra manté el format descentralitzat
La Mostra (del 13 al 21 de març) s’adreça específicament a alumnat de 4rt d’ESO. Arran la bona acollida del format descentralitzat estrenat fa dos anys per facilitar els desplaçaments de l’alumnat des dels centres participants, es farà simultàniament a tres espais, que enguany són La Baumann, el Casal Cívic Francisca Redondo i el Centre Cívic President Macià.
A la mostra s’han inscrit 18 centres de secundària públics i concertats i dues entitats que treballen en l’àmbit de l’orientació amb persones joves i es preveu que passin per la mostra prop de 1.500 persones, una xifra similar a edicions anteriors.