Dimecres, 24 de juliol de 2024
És notícia

Terrassa treballa en la seva primera Ordenança del Paisatge Urbà

Avatar photo

Es tracta d'una normativa que ajudarà a protegir, gestionar i ordenar el paisatge del terme municipal, per fer un ús sostenible i contribuir a preservar els seus trets més destacats

L’avantprojecte d’Ordenança del Paisatge Urbà de Terrassa, que s’ha presentat aquest matí en roda de premsa per la tinenta d’alcalde de Territori i Sostenibilitat, Lluïsa Melgares, i el regidor d’Urbanisme, Arquitectura i Medi Ambient, Carles Caballero, és el primer pas perquè la ciutat compti amb una Ordenança de Paisatge Urbà.

 

Es tracta d’una normativa municipal que ajudarà a protegir, gestionar i ordenar el paisatge del terme municipal, per fer un ús sostenible i contribuir, així, a preservar els seus trets més destacats (urbanístics, arquitectònics, naturals, culturals, socials…), ja siguin de caràcter públic i privat, i la seva regulació específica.

 

El document de l’avantprojecte conté els objectius i criteris estratègies de regulació que hauria de contenir la futura Ordenança i inclou diferents elements paisatgístics, com són el teixit urbà (nucli històric, eixample, polígons industrials i urbanitzacions de baixa densitat); el patrimoni cultural de la ciutat; l’espai públic (paviments, mobiliari, senyalitzacions…); el verd urbà (parcs, jardins…) i els objectes sobre façanes o coberta (tendals, aparells elèctrics, rètols, enllumenat…), entre d’altres.

 

La tinenta d’alcalde de Territori i Sostenibilitat, Lluïsa Melgares, ha explicat que «els dos projectes normatius tenen una relació molt estreta i marcaran aspectes del desenvolupament futur de la nostra ciutat. Aquest és el sentit de les noves ordenances, adaptar-nos a la realitat social actual per regular el desenvolupament físic, sigui públic o privat, de la ciutat, però també per protegir i millorar la imatge de Terrassa».

 

Per la seva part, el regidor d’Urbanisme, Arquitectura i Medi Ambient, Carles Caballero, ha destacat que «hem obert un procés participatiu a través de la plataforma Terrassa Participa perquè tant la ciutadania com les entitats, associacions o altres col·lectius puguin consultar l’avantprojecte i dir la seva. A més, també hem programat dues sessions informatives presencials. Són ordenances que afectaran de ple la ciutat del futur i aquest Govern vol que la ciutat del futur la construïm entre totes i tots».

 

Un dels objectius del Programa de Govern és transformar la ciutat per implantar un nou model per viure millor, a la mida de les persones, més sostenible, que preservi el medi ambient i que contribueixi a la lluita contra el canvi climàtic. Són accions que incideixen directament sobre el paisatge urbà de la ciutat, un bé col·lectiu que repercuteix en la qualitat de vida de les persones i que està configurat d’acord amb l’ordenació urbanística i la percepció de la ciutadania.

 

Aquest avantprojecte se sotmetrà a una consulta pública, que es va obrir divendres passat, 17 de febrer, per recollir les opinions i idees de la ciutadania i dels diferents agents del territori, que contribuiran a valorar i ampliar la informació del document. L’objectiu és consensuar una visió conjunta del model de paisatge urbà de Terrassa per iniciar, finalment, la redacció definitiva de l’ordenança.

 

El procés participatiu es canalitzarà a través de la plataforma municipal Participa Terrassa https://participa.terrassa.cat/ i de les sessions informatives previstes pels dies 1 i 22 de març.

 

Actualització de l’Ordenança de Llicències Urbanístiques

D’altra banda, l’Ajuntament de Terrassa està treballant en una nova Ordenança Municipal de Llicències Urbanístiques per adaptar-la a la nova realitat, ja que l’actual és de l’any 1985. En aquest cas, se seguirà el model que la Diputació de Barcelona posa a disposició dels municipis perquè disposin d’un règim normatiu adaptable a les singularitats de cada ciutat.

 

La futura normativa recollirà tots aquells actes que estiguin subjectes a intervenció municipal, classificant-los en funció de la tipologia de llicència urbanística municipal, ja sigui per a l’execució d’obres i canvi d’ús a residencial; per a la constitució o modificació d’un règim de propietat horitzontal; de primera utilització i ocupació parcial dels edificis i de parcel·lació urbanística-, o de comunicació prèvia d’obres.

 

A més, també abordarà altres tràmits com poden ser els informes i certificats urbanístics o els plans d’inspecció, per citar alguns. El model proposat per la Corporació Provincial conté 91 articles, 7 disposicions i 8 annexos, a diferència dels 47 articles i 2 disposicions que té la de 1985.

 

El text serà sotmès, també, a una consulta pública, que es canalitzarà a través de la plataforma municipal Participa Terrassa https://participa.terrassa.cat/ i de la sessió informativa de caràcter presencial, prevista pel dia 1 de març, on també s’explicarà l’avantprojecte de l’Ordenança del Paisatge.

 

Radiografia de la ciutat

Terrassa, amb 224.474 habitants, és el tercer municipi més poblat de Catalunya i forma part de la segona corona metropolitana de Barcelona. Una ciutat que ha crescut de manera ordenada i sostenible per evitar una pressió urbanística, social i industrial, que hagués compromès el compromís territorial i la preservació del medi ambient.

 

Terrassa es regeix per un Pla d’Ordenació Urbanística (POUM) de l’any 2003 que revalora l’àmbit residencial, posa especial atenció al lleure (espais cívics, naturals, culturals i esportius), el comerç, la mobilitat, tant interior com exterior, i integra les grans infraestructures viàries com a nous components de l’estructura social i urbana.

 

Actualment, té un parc residencial molt divers, pel que fa a tipologia i antiguitat, i, com antiga ciutat tèxtil, conserva antics vapors que ara estan en procés de transformació per tal de centrar el potencial de creixement de Terrassa en la ciutat consolidada i garantir, així, la preservació dels elements patrimonials, la disposició de nous espais lliures públics i noves reserves per equipaments essencials de la ciutat.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

18 − six =

Notícia anterior

Més de 2.000 alumnes de Mollet participen en la formació ‘Internet Segura’

Notícia següent

Salou dona la benvinguda al primer salouenc nascut l’any 2023

Notícies relacionades