L’Ajuntament de Terrassa vol posar setge a les armes i drogues a la via pública, als locals conflictius i a les ocupacions delinqüencials amb el primer Pla Local de Seguretat. El document, presentat aquest dijous, també vol acabar amb les baralles al carrer. “No volem delinqüents a cap carrer ni plaça”, ha asseverat l’alcalde, Jordi Ballart, que ha destacat que el Pla Local de Seguretat s’ha elaborat internament amb suport d’experts.
El document té el 2028 com a horitzó per millorar una norantena d’indicadors. En el cas dels locals conflictius i les recents morts per arma de foc, Ballart ha insistit que estan a sobre d’una desena d’establiments, i que busquen “totes les escletxes legals” per tancar-los “i acabar amb part de la violència”.
Ballart ha presentat el primer Pla Local de Seguretat com un “punt d’inflexió” a la ciutat, de la qual ha destacat que és el municipi metropolità més gran on més ha baixat la delinqüència l’últim any, segons les dades dels Mossos d’Esquadra i del Ministeri de l’Interior. Tot i el descens, ha dit que Terrassa “no es conforma” i ha defensat la necessitat d’un pla que “coordini millor” tots els cossos de seguretat i d’emergències “perquè els espais públics siguin zones lliures de por”.
El pla, definit pel tinent d’alcalde Xavier Cardona com a document “de Km 0”, es divideix en sis plans sectorials: Seguretat Ciutadana, Seguretat Viària, Civisme, Activitats Públiques, Protecció Civil i Salut Pública. Cardona ha agraït la participació de diferents departaments municipals en cadascun d’aquests àmbits, si bé ha destacat especialment com a “eix més important” tot allò que gira entorn la seguretat ciutadana “per acabar amb la multireincidència i protegir millor les víctimes de la violència masclista”.
L’intendent cap de la Policia Municipal, Daniel Guillem, ha apuntat que els sis eixos en què es divideix el pla identifiquen els “riscos prioritaris” a afrontar per establir després objectius de reducció delinqüencial. En aquest sentit, al document hi destaca la preocupació per l’ús d’armes i el tràfic de drogues, les baralles al carrer, els locals que infringeixen sistemàticament diverses normatives i les ocupacions delinqüencials.
“La policia de Terrassa hi treballem des de fa molt temps i ara conjuntament amb Mossos d’Esquadra ho afrontarem de forma especial”, ha apuntat Guillem. L’alcalde ha asseverat que amb el nou pla estableixen “tolerància zero” en l’ús d’armes. Sobre els locals problemàtics, ha insistit que els perseguiran amb un “control intens” perquè tenen comprovat que “són focus de conflictes i tràfic de drogues”. “Estan detectats i esperem arribar a tancar-los”, ha subratllat, tot destacant la recent creació d’un grup de treball específic.
Sobre aquest grup format pels diferents cossos de seguretat ha dit que han “intensificat” les inspeccions fetes fins ara, “que no han parat mai”, i ha admès que era “imprescindible” millorar la coordinació dels diferents actors “per poder tancar aquesta desena de locals”. Ha precisat que els establiments no són tots d’oci nocturn i ha remarcat que la violència associada a aquests locals té l’arrel en el tràfic de drogues, “el qual està investigant a fons el cos dels Mossos d’Esquadra per desarticular les bandes organitzades”.
Al mateix temps, durant la presentació document, Ballart també ha incidit en les ocupacions delinqüencials, davant les quals ha anunciat una “pressió” per foragitar futurs casos. “Als ocupes els volem enviar un missatge molt clar: serem contundents per dissuadir-los”, ha dit l’alcalde, que ha lamentat que aquestes ocupacions no tenen una arrel social “i provoquen molts conflictes de convivència”. Ballart ha celebrat que l’últim any a la ciutat es van frustrar el 90,7% d’ocupacions d’aquest tipus.
El Pla Local de Seguretat s’exposarà el 3 d’abril a la Junta Local de Seguretat ordinària, on s’espera la presència de la consellera Núria Parlon. La previsió és convocar poc després una Junta extraordinària perquè el document sigui aprovat de forma definitiva.