Els dies 23 i 30 de març tindran lloc les Jornades de record i homenatge de l’exili republicà, organitzades pel Centre d’Estudis Històrics de Terrassa (CEHT) amb la col·laboració de l’Ajuntament de Terrassa, amb l’objectiu de promoure un reconeixement institucional i ciutadà dels terrassencs i les terrassenques que al final de la Guerra Civil es van haver d’exiliar.
La regidora de Memòria Històrica, Montserrat Font, ha explicat que: «Aquest serà el primer cop que es farà un homenatge institucional a les persones que es van veure obligades a abandonar la ciutat i el país per defensar les llibertats i els principis democràtics» i ha recordat que aquestes jornades s’emmarquen en la línia de treball desenvolupada durant tot el mandat pel programa de Memòria Democràtica, dedicat a recuperar la història i la memòria de les víctimes del feixisme. Font ha agraït també: «L’enorme tasca desenvolupada pel CEHT al llarg d’aquests anys en totes les actuacions del programa de Memòria Democràtica».
El primer dels dos actes que conformen el programa de les jornades serà una conferència de l’historiador terrassenc Josep Puy, amb el títol «Terrassa 1939, derrota i exilis». Puy, doctor en història, estudiós de l’exili republicà i autor de biografies i dietaris d’exiliats, explicarà els darrers dies de la Terrassa republicana, els camins de l’exili i la sort d’alguns republicans terrassencs exiliats a partir del febrer de 1939. L’acte tindrà lloc demà dijous a les 18.30 h a l’Arxiu Històric de Terrassa (c/ de Baldrich, 268).
També a l’Arxiu Històric, el dia 30 a les 18.30 h, tindrà lloc l’acte institucional «Néixer, viure i tornar de l’exili». L’acte inclourà, a més dels parlaments institucionals, una taula rodona amb persones exiliades o nascudes a l’exili i familiars de persones exiliades, com ara el darrer alcalde democràtic, Samuel Morera, o de supervivents de camps d’extermini.
Algunes de les intervencions es faran per via telemàtica, atès que són persones que viuen lluny de Terrassa. També hi haurà actuacions musicals a càrrec del Quartet Molsa i la intervenció d’alumnat de l’institut escola Pere Viver, que llegirà fragments de cartes i dietaris d’exili. Podeu consultar el programa complet de l’acte a https://www.terrassa.cat/memoria-democratica-actualitat.