L’Ajuntament de Terrassa ha posat en marxa les primeres actuacions del Projecte de Suport a l’Ocupació Juvenil, amb l’objectiu de millorar l’ocupabilitat de les persones de 16 a 29 anys durant els pròxims tres anys.
L’encarregat de desenvolupar el projecte és Foment de Terrassa, en col·laboració amb els serveis de Joventut i Educació i nombrosos centres de secundària de la ciutat, i amb finançament del Servei d’Ocupació de Catalunya i el Fons Social Europeu. El projecte té un pressupost de 397.917,54 euros per tres anys.
El Projecte de suport a l’Ocupació Juvenil té dos vessants: d’una banda, la prevenció de l’abandonament escolar i, d’altra, l’acompanyament a les persones joves en la seva entrada al món laboral.
La regidora d’Ocupació, Montserrat Caupena, assegura que «si parlem de millorar l’ocupabilitat, el primer és una bona formació, per això el primer pas és sempre que la persona no abandoni els estudis abans d’hora. Per això bona part dels esforços del programa van en aquesta direcció»
La regidora afegeix que «l’altre vessant és la d’estar al costat de les persones joves que ja estan buscant feina, per dotar-les de recursos que proporcionin més i millors oportunitats».
Dos punts d’atenció
Per tal d’atendre aquestes persones joves, s’han posat en marxa punts d’atenció a Foment de Terrassa (ctra. de Martorell, 95) i a La Baumann (av. Jacquard, 1), on s’ofereix acompanyament individualitzat per a la inserció laboral i formativa de persones joves desvinculades del món formatiu i laboral, sobretot a la població fins a 24 anys amb una major necessitat d’orientació i acompanyament.
Els punts d’atenció funcionaran amb personal municipal o contractat expressament pel projecte, i s’han dimensionat per poder desenvolupar processos d’orientació i acompanyament a un mínim de 150 persones joves per any.
Es preveu que bona part dels usuaris i usuàries hi arribin derivades, però els punts d’atenció són oberts a totes les persones de 16 a 29 anys amb necessitats d’orientació acadèmica i laboral, de dilluns a divendres amb cita prèvia. Les persones interessades es poden adreçar a j[email protected] i a https://labaumann.cat/cita-previa.
De la mà dels centres educatius
Paral·lelament als punts d’atenció, el projecte inclourà també tot un seguit d’actuacions als centres de secundària i de Formació Professional (FP) de la ciutat. L’Ajuntament ha convidat a participar al projecte a tots els instituts públics i concertats, rebent molt bona resposta per part dels centres.
Des del passat setembre, l’Ajuntament i els centres treballen coordinadament per detectar alumnat en risc d’abandonament i/o amb necessitats d’orientació. A partir d’ara s’aniran fent, segons la demanda, activitats grupals als mateixos centres amb aquest alumnat de risc.
El Projecte de Suport a l’Ocupació Juvenil pren el relleu del programa de Referents d’Ocupació Juvenil, desenvolupat pel Servei de Joventut en edicions anuals des del 2018, amb un model de treball transversal i coordinat entre diferents serveis i centres d’ensenyament.
El nou projecte replica i reforça aquest mètode avançant en la coordinació per consensuar procediments i optimitzar recursos, en la línia de l’estratègia Terrassa Orienta. Alhora, el projecte és també un recurs per al desplegament del Pacte per a l’Emancipació Juvenil.