El Servei de Ciutadania de l’Ajuntament de Terrassa ha organitzat, com a prova pilot, dues sessions d’acompanyament per a famílies reagrupades o bé persones que es troben en procés de reagrupament familiar. La primera ha tingut lloc aquest dimecres al matí a la Biblioteca Central i dilluns vinent, dia 14, es tornarà a fer de 18 a 20 h. En total, hi participaran una quarantena de persones que podran resoldre dubtes i compartir inquietuds sobre aquest procés que sovint esdevé llarg i feixuc.
Aquestes formacions neixen de la necessitat detectada arran d’unes entrevistes que es van realitzar al llarg del mes de maig del 2021 a 60 persones que havien iniciat els tràmits de reagrupament familiar del gener de 2020 al març de 2021. L’objectiu va ser conèixer el perfil d’aquestes noves persones residents a la ciutat, així com les necessitats que podien tenir, per tal de poder-les acompanyar de forma integral.
La majoria de les persones sol·licitants són homes
Arran de l’estudi realitzat a les persones que iniciaven el procés de reagrupació familiar en aquest període, s’observa que el 72,9% de les persones enquestades són originàries del Marroc, un 8,5% són originàries del Pakistan i un 6,8% del Senegal. La resta de nacionalitats que han iniciat tràmits de reagrupament familiar durant l’any 2020 són originàries de l’Índia (5,1%), Colòmbia (1,7%), Equador (1,7%), Mèxic (1,7%) i República Dominicana (1,7%). Una altra dada que s’extreu de l’estudi és que de forma majoritària les persones que sol·liciten el reagrupament familiar són homes i representen el 84,7%, mentre que el 15,3% restant són dones.
Enguany ha estat un any complicat per a les sol·licituds de reagrupament, i és que el 70% de les persones que van iniciar els tràmits durant els diferents mesos de l’any 2020 encara no han pogut reagrupar a les seves famílies a causa de la crisi sanitària provocada per la Covid-19. Per exemple, la majoria de les persones entrevistades originàries del Marroc s’han trobat que, malgrat la resolució ha estat favorable, les fronteres es troben tancades i no han pogut completar el procés.
Crear vincles amb la ciutat d’acollida
El reagrupament familiar és el procés que inicia una persona estrangera (amb autorització de residència i treball) per tal de reunificar els membres familiars de primer grau que es troben en un país extracomunitari. El Servei de Ciutadania de l’Ajuntament acompanya i assessora a totes les persones que ho necessitin de forma individualitzada i, ara, mitjançant sessions com les programades aquest mes de juny. D’aquesta manera, es pretén establir vincles entre les persones i/o famílies participants i els diferents serveis de l’Ajuntament als quals poden accedir.