fbpx

Terrassa commemora el Dia dels Drets Humans

Avatar photo

L’Ajuntament de Terrassa, a través de l’àrea de Participació, Qualitat Democràtica i Drets Humans, ha presentat part del programa d’activitats que s’han organitzat amb motiu del 75è aniversari de la Declaració Universal dels Drets Humans.

Aquesta presentació, que s’ha dut a terme en un acte a la Jazz Cava per a entitats i altres agents implicats en la defensa dels drets humans, s’ha fet coincidir amb el Dia dels Drets Humans, que cada any se celebra el 10 de desembre per recordar el dia que l’Assemblea General de l’ONU va aprovar la Declaració Universal dels Drets Humans, l’any 1948. La declaració recull una trentena d’articles que són els drets fonamentals que han de garantir la dignitat i el benestar de tots els éssers humans i que han de ser respectats per tothom.  

L’acte suposa l’inici d’una campanya anual d’accions, promoguda des del servei de drets humans amb la col·laboració d’entitats i organitzacions que treballen per la defensa i la garantia els drets humans, amb l’objectiu de sensibilitzar i conscienciar la ciutadania per fer conèixer la importància dels drets humans en l’exercici de les seves llibertats, drets i deures, a la vegada que es treballa per la incorporació de l’enfocament de drets humans en el desplegament de les polítiques públiques per a la seva defensa, garantia i promoció.  

Per la tinenta d’alcalde de Participació, Qualitat Democràtica i Drets Humans, Meritxell Lluís, «aquesta commemoració és una ocasió per reivindicar la vigència del concepte de drets humans i per reflexionar sobre les noves necessitats i reptes que hem d’afrontar com a societat en aquesta matèria.». A més, ha afegit que «La ciutat de Terrassa és una ciutat defensora de drets. L’administració té un paper rellevant en la promoció, defensa i garantia dels drets humans, igual que la societat civil. Aquest acte vol ser un reconeixement a les entitats i organitzacions que feu del vostre dia a dia un clam cap al reconeixement, la garantia, la protecció i la promoció dels drets humans. Un clam perquè Terrassa sigui una ciutat de drets»

Programació 

El programa d’activitats té una durada d’un any, des del 10 de desembre de 2023 fins al 9 de desembre de 2024. En un primer moment, s’ha presentat un seguit d’activitats que ja s’han confirmat, però el programa és viu i s’anirà actualitzant periòdicament al lloc web: https://www.terrassa.cat/75e-aniversari-declaracio universal-drets-humans 

Pel que fa a les primeres activitats que s’han fet públiques, que corresponen a la primera setmana de la commemoració, s’hi pot trobar: 

Ponència: Sra. Dolors Vallejo, presidenta del Fòrum de Síndics i Síndiques, Defensors i Defensores Locals de Catalunya, en el marc de la signatura del conveni de col.laboració entre la Sindicatura de Greuges de Terrassa, Rubí i Sant Cugat, i l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Terrassa (ICATER)

Dia: 11 de desembre 

Hora: 18 hores 

Lloc: Masia Freixa – Plaça de Josep Freixa i Argemí, 11 

Organitza: Sindicatura de Greuges de Terrassa, amb la col·laboració de l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Terrassa 

Conferència: Fonaments dels drets Humans 

Dia: 13 de desembre 

Hora: 19 hores 

Lloc: Ateneu Terrassenc – Carrer Sant Quirze, 2 

Organitza: Comunitat Bahá’í de Terrassa

Conferència: 75 anys de la Declaració Universal dels Drets Humans: situació actual, avenços i reptes 

Dia: 14 de desembre 

Hora: 10.30 hores 

Lloc: Biblioteca Central de Terrassa – Passeig de les Lletres 1 

Organitza: Ajuntament de Terrassa, en col·laboració amb la Direcció General per a la Promoció i la Defensa dels Drets Humans, i l’Institut de Drets Humans de Catalunya. 

A càrrec del Sr. David Bondia. Síndic de Greuges de Barcelona. Doctor en dret i professor de dret internacional públic i a la Universitat de Barcelona.  

Lliurament de premis: IX Premis de Drets Humans ICATER 2023 

Dia: 15 de desembre 

Hora: 18.30 hores 

Lloc: Masia Freixa – Plaça de Josep Freixa i Argemí, 11 

Organitza: Il·lustre Col.legi d’Advocats de Terrassa 

Exposició: “COP DE MAÇA. La Revolta Cultural dels Drets Humans”  

Poesia del Juan Tamayo i obra plàstica del Robert Manera 

Dies: del 2 al 28 de desembre 

Lloc: Amics de les Arts i Joventuts Musicals (Sala Salvador Alavedra) –  Organitza: Amics de Arts i Joventuts Musicals. 

Actuació a la Plaça dels Drets Humans 

Una de les activitats més rellevants de la programació prevista per commemorar el 75è aniversari de la Declaració Universal dels Drets Humans és una intervenció artística a la plaça dels Drets Humans, concretament a la façana de l’estació de Ferrocarrils de Vallparadís Universitat, on s’instal·larà un mural. La voluntat d’aquesta actuació és donar més renom i visibilitat a la plaça. 

L’elaboració del mural, que s’està treballant de manera conjunta amb Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), s’està realitzant a través d’un procés de creació comunitària que compta amb la participació de la societat civil, especialment de les entitats defensores dels drets humans a Terrassa. La previsió és que el mural s’instal·li a la façana de l’estació d’FGC durant el primer semestre del 2024

L’obra anirà a càrrec de l’artista terrassenca Nadia Hafid, il·lustradora i graduada en Belles Arts, que combina la il·lustració amb projectes de còmic i és considerada una jove promesa gràcies al seu estil marcat, minimalista i ple de contrastos. Ha publicat treballs a diversos mitjans de referència com The New Yorker, El País o The Economist, i ha estat portada en diverses ocasions al suplement cultural Babelia. D’entre les seves obres destaca El buen padre (2020), llibre amb què va rebre el premi a la millor autora emergent de l’Associació de Crítics de Còmic, i va ser inclòs en la llista dels cent millors còmics nacionals per Rockdelux.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Embussos a les carreteres pel pont de la Puríssima

Notícia següent

Detenen un home per agredir la seva parella a la via pública

Notícies relacionades