Terrassa acollirà la primera campanya de donació de sang i medul·la òssia de l’any

Serà dilluns, 4 de gener, de 10 a 14 h i de 17 a 21 h

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts
Una donant de sang al Banc de Sang i Teixits de l'hospital Trueta de Girona. ACN

L’Ajuntament de Terrassa torna a col·laborar amb el Banc de Sang i Teixits de Catalunya (BST) amb la cessió d’un espai municipal ampli per a una nova campanya de donació de sang i d’inscripció al registre de donants del medul·la òssia. El Consistori posa a disposició del BST el Centre Cívic Montserrat Roig (av. de Barcelona, 180) el proper dilluns, 4 de gener, de 10 a 14 h i de 17 a 21 h. Per participar-hi, és imprescindible demanar cita prèvia través del web donarsang.gencat.cat

El BST engega aquesta campanya, amb la col·laboració de l’Ajuntament, coincidint amb un dels períodes més crítics, com són es dues últimes setmanes de l’any, juntament amb el mes d’agost, que és quan el nombre de donacions disminueix més. A més, en els períodes de menys donació la principal necessitat són les plaquetes, que són les que caduquen més ràpid, en només cinc dies.  

Registre de donants de medul·la òssia 

Per registrar-se com a donant de medul·la cal tenir entre 18 i 40 anys i gaudir d’un bon estat de salut. Les persones interessades han d’emplenar un formulari i donar sang. Durant la donació s’extrau una mostra que serveix per analitzar l’HLA, que són un grup de proteïnes que permeten saber la compatibilitat entre dues persones de cara a possibles donacions en el futur. La donació de medul·la òssia es fa només en cas que hi hagi una persona malalta compatible que en necessiti i, en la majoria dels casos, la donació es fa a través d’un procediment molt semblant al de la donació de sang. 

Segons el BST, els darrers estudis demostren que quan més jove és el donant, més probabilitats de sobreviure tindrà el pacient, i és per això que es fa una crida als menors de 40 anys, especialment homes, ja que és el perfil idoni per als trasplantaments.