El SIL 2025 tanca avui una edició marcada per la innovació i el lideratge logístic

Les infraestructures i la ubicació geoestratègica impulsen el lideratge logístic català

20 de juny de 2025 a les 17:22h

Avui es posa punt final al Saló Internacional de la Logística (SIL) 2025, la fira líder del sector a Espanya i una de les més rellevants a escala mundial. Organitzada pel Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB), la 25a edició del certamen ha reunit més de 650 empreses —el 30% internacionals— i ha esdevingut, un cop més, el gran punt de trobada de tota la cadena de subministrament global.

Durant tres dies, el pavelló 8 de Fira de Barcelona (recinte de Montjuïc) ha estat l’epicentre de les últimes tendències logístiques, amb la innovació tecnològica com a protagonista i, especialment, la irrupció de la intel·ligència artificial com a motor de transformació del sector. Amb el lema Connectant mons per impulsar la innovació’, el SIL ha posat l’accent en la digitalització, la sostenibilitat i la resiliència com a eixos fonamentals del futur logístic.

Reconeixement institucional i suport al sector

La inauguració, el passat dimarts 18 de juny, va comptar amb una àmplia representació institucional, encapçalada pel secretari d’Estat de Transports i Mobilitat Sostenible, José Antonio Santano. Durant l’acte, Santano va subratllar que “la logística i el transport són claus per a la competitivitat del país”, i va destacar la necessitat de potenciar una mobilitat més sostenible aprofitant la posició estratègica d’Espanya.

Pere Navarro, delegat especial de l’Estat al CZFB i president del SIL, va reivindicar el valor silenciós però indispensable del sector: “La logística només es percep quan falla, però funciona cada dia gràcies al talent i la innovació”. Blanca Sorigué, directora general del CZFB i del saló, va defensar el SIL com “una aposta estratègica i un orgull per a Barcelona i el país”.

IA i digitalització: cap a una nova logística intel·ligent

Un dels punts més destacats del SIL 2025 ha estat la posada en marxa de SILvIA, la plataforma virtual basada en IA que ha personalitzat l’experiència dels assistents amb una agenda intel·ligent i una assistent virtual. Amb 163 novetats presentades en exclusiva mundial, el saló ha consolidat el seu paper com a aparador d’avenços tecnològics aplicats a la logística 4.0.

A més, espais com TECH by SIL, a la Zona Hospitality, han permès a empreses i experts debatre sobre l’impacte de les tecnologies emergents en els processos logístics, com la intel·ligència artificial o les estratègies digitals per reduir la petjada ambiental.

Catalunya, pol logístic estratègic

Durant la jornada tècnica de l’Organització Empresarial de Logística i Transport (UNO), s’ha destacat que Catalunya és la segona comunitat més competitiva d’Espanya en logística, gràcies a la seva infraestructura, capacitat d’innovació i situació geoestratègica. El president d’UNO Logística,Francisco Aranda, , ha fet una crida a consolidar aquest lideratge amb mesures valentes que facilitin la inversió, l’accés a sòl logístic i l’atracció de talent.

També s’ha posat de manifest la importància creixent de la logística multimodal amb jornades com ‘Terminals Multimodals: el pla estratègic de terminals de Catalunya’, i s’ha presentat el nou Llibre Blanc de la Inmologística a Catalunya 2025, elaborat pel Col·legi d’Enginyers Industrials.

Visió global des de la Mediterrània

El SIL ha estat, un any més, l’escenari de la Meda Logistics Week, amb la participació d’experts d’Europa, Àsia i Àfrica. En el seu discurs, Anwar Zibaoui (ASCAME) va alertar dels nous equilibris geopolítics i va remarcar que no hi ha una desglobalització sinó una “reconfiguració” del comerç internacional cap a models més regionals, sostenibles i resilients. La Mediterrània, segons va dir, té l’oportunitat de tornar a ser “un hub logístic de referència mundial”.

Sobre l'autor
lourdes tasies foto
Lourdes Tasies
Veure biografia
El més llegit