Divendres, 21 de juny de 2024
És notícia

La sequera dona un respir als barcelonins: Un 43,5% menys de mosquits l’any 2023

Avatar photo
La pujada de temperatures i les acumulacions d’aigua fan que hi hagi més mosquits

L’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) identifica cada any els espais públics de la ciutat amb elements de risc on potencialment poden proliferar els mosquits i on poden representar un problema, amb l’objectiu principal d’eliminar punts de cria i evitar la seva proliferació. Així doncs, des d’abril a novembre s’intensifica la vigilància i prevenció en aquests espais i s’intervé on se’n detecta activitat.

D’altra banda, es duu a terme la vigilància de les malalties transmeses per vectors i s’atenen les comunicacions ciutadanes relacionades amb la presència de mosquits. Segons les dades obtingudes en el marc d’aquestes tasques, l’any 2023 l’activitat de mosquits a la via pública a Barcelona va baixar un 45% respecte del 2022, aquesta baixada continua la tendència de descens dels darrers anys provocada per la situació de sequera.

La pujada de temperatures i les acumulacions d’aigua fan que hi hagi més mosquits, un efecte que s’aguditza pels efectes del canvi climàtic. En aquest cas, la manca de pluja fa que els elements urbans que acumulen l’aigua de les precipitacions estiguin secs i, per tant, es redueixen els focus de cria.

Cal tenir en compte que l’any 2023 ha estat l’any més sec des que hi ha registres a la ciutat i el segon més calorós. No obstant això, la prevenció de mosquits continua essent clau per evitar molèsties i riscos per a la salut de les persones. Enguany, el Servei de Vigilància i Control de Plagues ha seleccionat 82 zones de risc de proliferació de mosquits per dur a terme aquestes tasques preventives i de control.

L’any 2023 l’ASPB va revisar 40.633 punts de vigilància i control (embornals, fonts ornamentals o naturalitzades) en l’espai públic, va detectar activitat en 248 i va efectuar 24.969 tractaments larvicides amb productes biològics, els quals no tenen efectes sobre el medi ambient ni la salut de les persones. D’altra banda, va rebre i atendre 143 comunicacions ciutadanes.

En tots els casos es contacta amb la persona afectada, es fa inspeccions a la via pública, s’apliquen mesures preventives, correctores i de control, si calen, i es fa seguiment continuat fins a la resolució. En les inspeccions fetes l’any 2023 es va detectar al voltant d’un 11% d’activitat. Els mesos amb una activitat més elevada van ser maig i octubre.

 

La col·laboració ciutadana és clau per reduir l’activitat a les propietats privades

Tot i el descens de l’activitat de mosquits a la ciutat, cal tenir en compte que aproximadament el 70% de l’activitat del mosquit tigre es dona a les zones exteriors de propietats privades (jardins, terrasses, patis, etc.). Una femella pot pondre fins a 200 ous en una setmana en petits recipients on s’acumula aigua provinent del reg o d’altres activitats quotidianes que impliquen el seu ús, a més de la provinent de la pluja.

Per tant, és necessari vigilar-los, retirar-los, buidar-los o posar-los cap per vall. Fer revisió cada 5 o 7 dies per no acumular aigua és la mesura més senzilla i eficaç que es pot aplicar a casa per evitar que el mosquit tigre es reprodueixi. Cal posar especial atenció en els plats sota els testos, els desaigües, els cubells, els petits recipients i les joguines. En aquest sentit, la implicació de la ciutadania també és clau.

Per això, enguany es tornarà a dur a terme la campanya “A casa teva, fem prevenció del mosquit tigre”. Aquesta campanya està orientada a reduir els focus de cria de mosquit tigre a la propietat privada amb visites a domicilis seleccionats de diferents barris. La selecció dels domicilis es fa prèviament segons una anàlisi que té en compte característiques de l’espècie i del medi com el verd urbà en propietat privada, entre d’altres.

L’objectiu és capacitar a la ciutadania mitjançant la informació, sensibilització i conscienciació per fer una prevenció eficaç a l’espai privat que contribueixi al control de l’espècie a la ciutat. En les visites, s’ofereix fer una inspecció informada per ensenyar a identificar els possibles focus de cria i les mesures que cal aplicar per eliminar-los. Per feraquestes visites, l’ASPB ha format a 7 persones del Pla d’ocupació de Barcelona Activa. L’any 2023 la campanya es va desplegar al districte d’Horta-Guinardó, enguany es preveu fer-ne unes 400 visites al districte de Sarrià-Sant Gervasi.

Les actuacions de prevenció de presència del mosquit tigre es desenvolupen com una de les línies de reforç dels serveis municipals d’estiu, sota el marc del Pla Endreça.

 

Contribuint a la millora de la prevenció d’arbovirosis en context de canvi climàtic

L’ASPB participa en el projecte de recerca europeu IDAlert, un projecte finançat per la Unió Europea en el marc del programa Horizon Europe que té l’objectiu de desenvolupar nous indicadors, sistemes innovadors d’alerta primerenca i eines eficients que ajudin a la presa de decisions per a la prevenció de transmissió de malalties per part de vectors zoonòtics com les arbovirosis (malalties transmeses per mosquits).

En aquest sentit, el projecte avaluarà els costos, l’eficàcia, els beneficis i la viabilitat política de les mesures i estratègies d’adaptació per millorar la resiliència climàtica dels sistemes de salut pública europeus davant d’aquestes malalties, tenint en compte les desigualtats socials en salut.

Entre les mesures que s’avaluaran es troba precisament els efectes sobre la salut que representa la modificació dels embornals sorrencs que ha dut a terme l’ASPB en col·laboració amb Barcelona Cicle de l’Aigua (BCASA) a Barcelona. Es tracta d’una modificació estructural dels embornals sorrencs, que evita que s’acumuli aigua i que ja s’ha demostrat efectiva per reduir els focus de cria.

En el marc de l’estudi es mesurarà si la seva implementació en grans extensions com a parcs urbans redueix la població de mosquits i millora el benestar de la ciutadania. L’objectiu és constatar si les modificacions urbanes poden ser mesures simples i eficaces per a la protecció de les ciutats en un context de canvi climàtic.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

El consum i la producció d’energia a Andorra augmenten a l’abril

Notícia següent

Vic reobre les dutxes de les instal·lacions esportives municipals

Notícies relacionades