Diumenge, 14 d'abril de 2024
És notícia

Més seguretat a Gavà: menys delictes i més detencions

Avatar photo
La bona coordinació entre els cossos policials es constata com un factor clau en la gestió de la seguretat a Gavà

L’alcaldessa Gemma Badia ha presidit avui la Junta Local de Seguretat de Gavà. A la reunió amb els responsables dels cossos de seguretat que operen al municipi, entre ells el comissari en cap de Mossos d’Esquadra, Eduard Sallent, s’ha constatat l’evolució positiva de la seguretat a Gavà i la bona coordinació entre les diferents forces policials. La Junta també ha comptat amb la presència de la subdelegada del Govern a Catalunya, Josefa Beltran.

El 2023 s’ha tancat amb un descens en les infraccions penals respecte a l’any anterior. L’alcaldessa, Gemma Badia, ha remarcat que “es confirma la tendència analitzada a l’anterior sessió, i la consolidació de Gavà com una ciutat segura, amb unes dades registrades notablement inferiors als índexs de la regió metropolitana i del conjunt de Catalunya, que ens empenyen a continuar millorant”.

Així ho ha posat també de manifest el Comissari en Cap de Mossos, Eduard Sallent: “Gavà sempre ha estat un municipi molt segur i les dades de 2023 són excepcionalment bones. Està 7 punts per sota de la taxa per mil habitants de la regió metropolitana sud i 20 punts per sota del global del país, i per tant és una ciutat on la seguretat funciona i funciona bé”, ha afirmat. Sallent també ha assegurat que “des de Mossos d’Esquadra continuarem invertint en els recursos necessaris per prestar el millor servei a la ciutadania de Gavà, reforçant comandaments i garantint una plantilla suficient que doni resposta a les necessitats del municipi”.

Tant l’alcaldessa com el cap de Mossos han coincidit a assenyalar que darrere d’aquesta bona evolució de la seguretat hi ha l’esforç en la tecnificació dels recursos, que s’ha traduït, per exemple, en la instal·lació d’un sistema de videovigilància d’última generació, i la bona col·laboració entre els diferents cossos de seguretat. 

Menys robatoris amb força

La xifra de delictes contra el patrimoni, que continuen sent el gruix dels fets penals, es manté estable. Les principals tipologies segueixen sent els furts i les estafes, que sumen un 64% dels casos. 

Destaca la davallada global en els robatoris amb força, d’un 24%, motivada en gran part per la reducció dels robatoris amb força als establiments en gairebé el 50%, i dels robatoris a l’interior de vehicle en un 33%.

Els robatoris amb violència i/o intimidació segueixen també a la baixa, amb una disminució de prop del 28%. El 2023 no es va registrar cap delicte d’aquest tipus en domicilis, i en establiments es van reduir prop del 55%. 

Altres tipologies delictives també experimenten un descens. És el cas dels delictes contra la seguretat viària i de les infraccions administratives, amb baixades entorn del 3%, mentre que les denúncies de trànsit baixen un 10%. 

Quant a les ocupacions il·legals, la ràpida intervenció en el moment dels fets i la bona gestió dels casos han permès que més del 80% hagin quedat en temptativa (59). Només se n’han consumat 13, la xifra més baixa des de 2015.

Més detencions i casos resolts

La Junta Local de Seguretat també ha constatat l’eficàcia de l’actuació policial a la ciutat i el bon nivell d’aquest servei. 

El 2023, el nombre de detencions ha registrat un increment del 9,6% respecte a 2022.  Destaca el paper de la Policia Municipal, que ha realitzat el 22% de les detencions, un 7% més que l’any anterior.

L’alcaldessa Gemma Badia ha atribuït aquest fet a l’eficàcia de l’actuació policial, negant així els discursos que vinculen l’augment de les detencions a un increment de l’activitat delictiva.

Quant a la resolució de casos, es registra una tendència igualment creixent, del 28 al 28,4%. 

Prevenció i coordinació, factors clau

La tasca preventiva, especialment per part de la Policia Municipal, junt amb l’estreta col·laboració amb Mossos d’Esquadra, són determinants per mantenir l’evolució positiva. 

L’alcaldessa ha assegurat que “es mantenen els nivells d’exigència perquè Gavà continuï sent una ciutat encara més segura, i per això continuarem avançant en la modernització de la Policia Municipal”. En aquest sentit, ha destacat l’efecte dissuasiu de les 26 càmeres de videovigilància intel·ligents situades als accessos a la ciutat i als barris perifèrics. Es tracta d’aparells que utilitzen la tecnologia més avançada de lectura de plaques de matrícula, connectats a un sistema de videovigilància central ubicat a la Comissaria de la Policia Municipal. També possibilita la tramesa de dades a la resta de cossos de seguretat per identificar els vehicles sospitosos o que han estat sostrets o denunciats per alguna infracció, cosa que redunda en una major coordinació i eficàcia policial.

Altres dades

El 2003 es va registrar un lleuger descens de la sinistralitat, amb 133 accidents, tres menys que l’any anterior. Es van cobrar una víctima mortal per atropellament, el presumpte autor del qual va ser detingut, i tres ferits greus. Els atropellaments registren un descens de prop del 23%, mentre que el total d’accidents greus baixen un 57%. S’ha valorat que aquestes dades també obeeixen a l’entrada en vigor de la nova ordenança de circulació, les campanyes de conscienciació i control en relació amb l’ús dels patinets i altres vehicles o el fet que Gavà sigui Ciutat 30.

Quant a les sancions de trànsit, que han baixat un 10%, destaquen les més de 4.300 interposades en la zona taronja durant la passada temporada de platges (un 67% més que al període anterior). Aquest increment està motivat per l’externalització del control de la zona taronja, cosa que ha redundat en una major eficàcia i més actuació policial sobre el terreny.

El nombre d’incidents puja un 17,4%, amb més de 8.900, un fet lligat directament a l’increment de l’activitat policial. Es registra una pujada de prop del 50% en els incidents i denúncies de convivència i civisme. Les relacionades amb molèsties produïdes per persones són les majoritàries (un 42% del total).

Un altre àmbit rellevant de l’activitat policial és la relació amb la comunitat. En un any, 12.420 persones han tingut contacte amb la Policia Municipal i/o Mossos d’Esquadra en diferents presentacions i col·loquis adreçades a alumnat, joves o gent gran, entre altres col·lectius. Les més concorregudes tenen a veure amb l’educació viària, l’autoprotecció o internet segura.

L’alcaldessa ha posat en valor aquestes accions divulgatives, sobretot aquelles que alerten dels perills d’Internet: “L’increment de les estafes a través de la xarxa és una tendència generalitzada i la lluita és imprescindible, no només des de la intervenció policial sinó també des de la prevenció”, ha afirmat.

A la Junta Local de Seguretat també s’ha fet un repàs de les intervencions del Cos Nacional de Policia i Guàrdia Civil, així com de Bombers i Agents Rurals. La sessió també ha comptat amb la presència de la jutgessa degana de Gavà, que ha posat de manifest l’estreta col·laboració entre l’àmbit policial i judicial a la ciutat.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

El 75% dels al·lèrgics a la penicil·lina són falsos positius

Notícia següent

La catedral de Tarragona estrenarà un nou itinerari arqueològic

Notícies relacionades