Santa Coloma de Gramenet ha obert la porta de la primera fase per convertir el riu Besòs en l’espai museístic d’art urbà a cel obert més gran del món, que porta per nom BesArt. The River Museum, i que impulsen conjuntament l’Ajuntament de Santa Coloma, l’Associació Mediterranean Street Art i el Reial Cercle Artístic de Barcelona.
Aquest projecte cultural transformador permetrà als i les artistes crear i exposar de forma permanent les seves obres en un espai metropolità a l’abast de tots els públics, en un entorn natural verd i blau.
Els murs que delimiten el cabal del riu en el terme municipal de Santa Coloma, des del Pont de Santa Coloma al de Can Peixauet, acolliran aviat obres d’artistes de renom mundial al marge esquerre, mentre que el dret estarà a disposició d’artistes locals, d’escoles i fins i tot de famílies, en un espai que s’ha batejat com El Refugi.
En total seran vuit quilòmetres de façana fluvial (quatre per banda), però l’objectiu dels impulsors del projecte és que el museu ocupi el total de l’extensió del riu. En total, doncs, 18 quilòmetres d’un museu sense barreres, sense tiquets d’entrada, però amb un comissariat que garantirà la qualitat de l’obra present al BesArt.
L’alcaldessa de Santa Coloma, Núria Parlon, ha posat el riu Besòs com a exemple de la “resiliència” del municipi i ha qualificat BesArt. The River Museum com una “experiència innovadora i transformadora en l’àmbit metropolità i català, que interacciona amb l’entorn natural i donarà moltes satisfaccions a la ciutat. Un equilibri entre natura, cultura i valors urbans que es viurà cada dia, en directe, amb les diverses creacions artístiques”. Parlon ha destacat els valors culturals, artístics i de respecte pel medi ambient que encarna BesArt, aspecte en què han coincidit tots els impulsors en la presentació que s’ha fet aquest dimecres al migdia, a peu del riu. L’alcaldessa, que ha reivindicat el valor de la regió metropolitana, ha tancat la seva intervenció assegurant que “hem de creure en els nostres somnis, perquè es fan realitat”.
David Hernández Alcaraz, fundador i president de l’Associació Mediterranean Street Art, director creatiu i productor de projectes socials. Hernández, nascut a Santa Coloma de Gramenet, ha definit BesArt com “un museu d’art urbà, a l’aire lliure, obert al món, transversal, que estableix un pont entre Catalunya i el món”.
Albert Agustí, president de Sport Cultura Barcelona i també impulsor del projecte -juntament amb Jordi Rubio, fundador de Montana Colors i Comissari Artístic de BesArt que no ha pogut assistir a l’esdeveniment-, ha remarcat els valors que marquen BesArt. The River Museum: “aquest és un projecte basat en el respecte al medi, a la cultura i a la societat; en compartir; en la responsabilitat; en l’educació; en la solidaritat; en la integració”.
El darrer a prendre la paraula, Josep Fèlix Bentz, president del Reial Cercle Artístic de Barcelona, ha qualificat el museu d’un “somni, una il·lusió que avui fa un primer pas i ara ja és una realitat”.