Santa Coloma impulsa l’educació pública de nens i nenes de 0 a 3 anys

El manteniment d’aquesta xarxa pública ha estat liderat sempre pel consistori colomenc assumint gairebé el 60% del seu cost

temps lectura-Temps de lectura: 3 minuts

L’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet va iniciar, fa més de quinze anys, el desplegament d’una xarxa d’escoles bressol que actualment compta amb 8 equipaments, amb la previsió de posar en marxa aviat una novena escola, i a les quals s’han matriculat un total de 638 nens i nenes de la ciutat en el curs 2022-2023.

El manteniment d’aquesta xarxa pública ha estat liderat sempre pel consistori colomenc assumint gairebé el 60% del seu cost. Aquest curs és el segon en què les escoles bressol són gestionades per l’empresa municipal Bressolgramenet.

La seva creació es va impulsar per possibilitar la millora i l’avenç dels projectes educatius i de l’atenció educativa als infants, així com per oferir un marc comú global que millori les condicions en què les educadores assumeixen la cura i l’educació dels nens i les nenes de 0 a 3 anys de la nostra ciutat.

Més educadores a les aules

Les escoles bressol municipals mantenen aquest curs els reforços de personal a la plantilla. Després de dos anys en fase de prova pilot, l’equip de govern fa una aposta per integrar el model de parella educativa a les escoles bressol i avançar de forma clara així en la millora de l’atenció educativa en la primera franja d’edat dels infants.

D’una banda, la presència permanent de dues docents a les aules redueixen les ràtios, ja que hi ha menys alumnes per cada educadora.

A més, permet assolir una millor atenció a l’alumnat amb necessitats de suport educatiu i, per tant, aconseguir un tractament més individualitzat de cada alumne reforçant la qualitat educativa dins les escoles bressol.

De l’altra, la parella educativa també millora les condicions en les quals les educadores poden fer la seva feina donant resposta a una reivindicació històrica del col·lectiu de docents. La inversió municipal en aquesta acció ha estat de 550.000 €.

Projecte musical ‘Sona Bressol’

Aquest projecte és un exemple de la nova etapa en l’educació infantil de la ciutat que s’ha obert amb Bressolgramenet.

Es tracta d’una col·laboració estable amb l’Escola Municipal de Música adreçada als infants de 2 a 3 anys que està dinamitzada per dos mestres de música i les seves educadores.

L’objectiu és incorporar la música com a llenguatge per treballar les emocions i l’art com a motor educatiu.

El projecte vol afavorir i enriquir els vincles emotius, socials i cognitius entre l’infant i l’adult. A més, pretén que es gaudeixi de la música, la dansa i els jocs amb els sons que es poden crear amb el cos i els objectes quotidians i propers a l’infant.

Dona eines, recursos i informació per sensibilitzar als adults de la presència dels elements sonors durant el desenvolupament de l’infant. I finalment, aporta informació i elements que ajuden als adults a continuar amb l’activitat de música i sonora dirigida als infants.

L’espai de migdia com a valor educatiu

El migdia és un espai educatiu que transmet un seguit d’hàbits i responsabilitats com són la higiene i la relació amb el grup i els adults. Segons la guia de l’Agència de Salut Pública permet també el contacte físic, visual i auditiu amb les persones cuidadores.

En relació amb l’alimentació, a les nostres escoles bressol s’està apostant pels productes de proximitat i saludables fugint dels aliments processats.

Tenir cuina pròpia és important perquè s’estableix un vincle amb les cuineres que controlen les necessitats de cada infant.

Els menús, per tant, s’adapten perfectament al procés evolutiu i a les al·lèrgies o intoleràncies i variacions per motius culturals i religiosos (carn Halal) dels diferents infants.

Santa Coloma guanyarà una nova escola bressol

La Junta de Govern Local va aprovar inicialment el projecte de construcció d’una nova escola bressol al c. Amèrica, cantonada amb c. Prat de la Riba, amb un pressupost d’execució del contracte de 840.181 € (IVA inclòs).

La nova escola tindrà una superfície total de 963 m², es desenvoluparà en una única planta amb la voluntat de racionalitzar els espais, i es dedicaran 258 m² a espais oberts com són els patis exteriors.

L’aprovació definitiva d’aquest projecte arribarà amb la cessió de la plaça pública i el local destinat a la nova escola bressol municipal.