L’alcaldessa de Sant Pere de Ribes, Ana Herrera, i el president delegat de l’Àrea d’Espais Naturals i Infraestructura Verda de la Diputació de Barcelona, Xesco Gomar, han signat aquest dimarts, 9 de setembre, a la Casa de la Vila un conveni de col·laboració que suposa poder desenvolupar un espai agrari al territori amb el suport dels pagesos del municipi. Aquest projecte busca preservar l’espai agrari amb vocació comarcal sota el nom de la Plana del Garraf, al qual s’hi podran adherir els altres municipis.
Ana Herrera ha explicat que amb la signatura d’aquest conveni es posa “la primera pedra per constituir-nos com a espai agrari”. En aquest sentit, ha puntualitzat que l’ajuntament es compromet a liderar el procés de creació de l’Espai Agrari de la Plana del Garraf en col·laboració amb el sector primari i la resta de municipis de la comarca amb l’objectiu d’incloure tota la plana agrícola del Garraf. Les necessitats es definiran, ha dit l’alcaldessa, amb la pagesia i “rebrem els recursos econòmics de la Diputació de Barcelona per donar sortida a aquestes necessitats”. Ana Herrera també ha remarcat que Sant Pere de Ribes és el municipi de la comarca del Garraf amb “més superfície agrícola, més del 60 per cent i, per tant, considerem que al primer sector se l’ha de cuidar, de protegir i donar suport”.
La constitució d’aquest espai agrari, segons l’alcaldessa, aportarà recursos al municipi per preservar “un sector molt important tant a nivell econòmic com a nivells cultural i d’identitat del poble”. “Una de les característiques que ens defineixen és el paisatge i això és gracies al sector agrari i a la trentena de pagesos que tenim al municipi, amb qui sempre hem comptat per tenir la seva aprovació perquè és un projecte per a ells i sense el seu suport seria impossible”, ha ressaltat.
En definitiva, Herrera ha desitjat que en futur proper s’adhereixin la resta de municipis de la comarca i ha posat en relleu el que suposa aquest projecte pel territori: “més recursos, visibilitat i apropament de la ciutadania al sector primari”.

Per la seva part, el president delegat de l’Àrea d’Espais Naturals i Infraestructura Verda de la Diputació de Barcelona, Xesco Gomar, ha indicat que aquest espai agrari és el 10è de la província i, en aquest sentit, ha volgut destacar que es tracta d’una de les apostes decidides per part de la Diputació per tal de “mantenir i ampliar la quantitat de massa agrària que tenim a la província”.
Pel que fa al full de ruta per constituir aquest espai, Gomar ha comentat que es redactarà el Pla de Gestió i Desenvolupament de l’Espai Agrari Plana del Garraf, que serà dut a terme per l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentària (IRTA). “Esperem que això que comença a Sant Pere de Ribes sigui com una taca d’oli i que s’ampliï als municipis que tenim al nostre voltant”, ha assenyalat.
El diputat ha assegurat que ja s’han mantingut converses amb alcaldes i alcaldesses de la comarca i hi ha una predisposició a col·laborar. Ha especificat que quan hi hagi “més participació de municipis i més quantitat d’hectàrees dedicades a espai agrari, la quantitat de recursos que aboquem serà major”. Per acabar, Gomar també ha insistit en què una de “les millors accions de prevenció d’incendis que un municipi pot tenir és fer créixer el seu espai agrari”.
Els espais agraris, a més de ser àmbits especialitzats de producció agroalimentària de proximitat, conformen àrees amb recursos i valors culturals, naturals i identitaris que reforcen els entorns urbans. Busquen preservar, fomentar i diversificar l’activitat agrària per tal d’enfortir el sector agrari i ramader i garantir la seva continuïtat, el creixement, la viabilitat i l’adaptació d’aquests sectors. També faciliten l’accés al producte local i fomenten el seu consum, a més d’augmentar els vincles entre la ciutadania i el primer sector.
La seva existència esdevé un important recurs per a la conservació de la seva activitat i ajuda a poder tirar endavant polítiques públiques per salvaguardar les seves funcions socials, ambientals i paisatgístiques.