Sant Cugat inicia una prova pionera a Catalunya d’aplicació de la IA

Avatar photo

El padró d’habitants, com a registre de dades, és una font innegable d’informació sobre les ciutats, amb dades sobre qui va viure a la nostra ciutat, la seva provinença, la seva professió, família i llocs on van viure. És, en essència, un document del qual se’n pot extreure molta informació i que avui dia encara és peça clau per desenvolupar les competències que els ajuntaments tenen assignades en matèria de salut, benestar, educació, cooperació, cultura i altres funcions associades.

Els padrons històrics ens aporten aquestes dades sobre dates pretèrites, èpoques de les quals podem aprendre, que ens aporten informació de qui som i d’on venim, i de la diversitat de professions, orígens i trames urbanes de la nostra ciutat i de la nostra gent.

L’explotació de documents històrics, durant el segle XX passava molt sovint per una lectura atenta de les seves pàgines en paper. Una feina ingent per a investigadors i per a la mateixa administració. Amb l’entrada de les TIC, aquesta feina es va digitalitzar. Els padrons van passar d’analògics a digitals. L’Ajuntament de Sant Cugat va fer-ne la digitalització dels històrics de l’any 1901 al 1920, oferint-los en obert per a tota la ciutadania. Això permetia estalviar-se desplaçaments, que ja era un gran avenç, però igualment comportava el “passar pàgines”, encara que ara fos passar-les en pdf.

Ara, s’ha fet un pas més, de la mà de la intel·ligència artificial. S’han datificat els padrons que ja estaven digitalitzats. I per fer-ho, l’Ajuntament ha iniciat una prova pilot sobre aquests documents històrics, per tal de veure com els algoritmes permeten crear una indexació probabilística que, sobre documents manuscrits, en detecti les paraules i les indexi, permetent aplicar una cerca avançada sobre qualsevol dels camps existents.

La datificació dels padrons d’habitants permetrà facilitar a tota persona investigadora i a la ciutadania en general, una cerca per paraula clau que, sense l’aplicació de la Intel·ligència Artificial, no es permetria. Això suposarà una eina pionera que millorarà substancialment la cerca a tercers i també la cerca interna en relació a certificats històrics de padró. Qualsevol persona podrà cercar el nom d’un habitant de Sant Cugat i veure, sobre els 5 padrons datificats, els llocs on ha estat, la feina que ha tingut, o amb qui ha compartit habitatge, entre altres. O comprovar el moviment migratori de la població per fer estudis estadístics territorials. I moltes altres aplicacions.

El que es vol aconseguir és aplicar IA sobre tota la sèrie de llibres de padró d’habitants, fins a l’any 1996, a partir del qual s’estableix el registre de padró continu en suport informàtic. Això permetrà ampliar la cerca històrica fins al darrer padró en paper, i enllaçar-ho posteriorment amb el padró continu. Aquest projecte traspassarà l’àmbit històric i serà una eina molt important per tal d’establir variants estadístiques poblacionals al llarg dels anys i, en el present, una font d’informació que amb la IA es converteix en una eina d’explotació massiva d’informació, que repercuteix directament en l’aplicació d’un millor servei públic.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

L’Ajuntament de Parets rep el delegat del Govern de la Generalitat a Barcelona, Joan Borràs

Notícia següent

Calafell realitza canvis importants al Carnaval Xurigué

Notícies relacionades