Sant Cugat del Vallès es converteix en Capital de la Sardana

La proclamació ha reunit centenars de seguidors i seguidores de la sardana al Teatre-Auditori i als actes commemoratius de carrer

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts

Sant Cugat agafa el relleu a Balaguer i és des d’avui Capital de la Sardana 2023. L’alcaldessa, Mireia Ingla, acompanyada dels tinents d’alcaldia de Presidència i Cultura, Pere Soler i Esther Madrona; el president de la Confederació Sardanista de Catalunya, Xavier Tresserras, i el responsable de les Activitats de la Capitalitat, Víctor Sallés, ha presidit l’acte de Proclamació de Sant Cugat com a Capital de la Sardana 2023. L’esdeveniment ha comptat amb la presència de la directora general de Cultura Popular i Associacionisme Cultural de la Generalitat, Adelaida Moya.

Mireia Ingla, alcaldessa: “La sardana és un símbol de catalanitat, de germanor, però també d’aquest Sant Cugat cohesionat, amb identitat pròpia, que tant ens agrada. Per això les sardanes i les cobles omplen molts caps de setmana la plaça d’Octavià, l’epicentre de la ciutat, de la mà de la nostra Entitat Sardanista. La capitalitat ens servirà per mostrar al país la nostra estima per aquesta dansa i com ens identifiquem amb els valors que representa.”

Durant 12 mesos, la dansa nacional del país inundarà la programació cultural de la ciutat amb ballades, xerrades, exposicions, aplecs, campionats i propostes per a tots els públics amb una clara vocació d’obrir la sardana al màxim nombre de persones. La imatge de la capitalitat sardanista, de la dissenyadora santcugatenca Jana Martínez, està inspirada en el rosetó del Monestir: un cercle que s’omple de música amb els 12 instruments de la cobla i el lema ‘Balles?’.

Xavier Tresserras, president de la Confederació Sardanistala capitalitat sardanista no és un seguit d’actes culturals: és un punt de partida per al sardanisme de formar part per sempre de la vida cultural de la població i un llegat per a futures generacions, com han fet ja moltes Capitals de la Sardana prèvies”.

La proclamació s’ha retransmès pel mitjà oficial de la capitalitat, Cugat Mèdia, per la plataforma Xarxa+ i ja disponible a YouTube Ajuntament de Sant Cugat.

La jornada s’ha obert amb l’estrena de la sardana de la capitalitat, d’Anna Abad i interpretada per la Cobla Jovenívola de Sabadell. Després, les entitats de la Coordinadora d’Entremesos han fet una cercavila fins l’Ajuntament on s’ha descobert la placa commemorativa. A les 17 h, hi haurà ballada de sardanes a la plaça de Victòria dels Àngels, i a les 18:30 h, s’estrena al Teatre-Auditori ‘Coblism 2’ de Ralph Dumas, amb la Cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona i CobosMika Company.