El Ministeri de Sanitat ha admès la possible relació entre la vacuna de la Covid-19 i un accident de trànsit que va deixar un home tetraplègic. Segons els advocats de la víctima, l’home es va vacunar a Badalona i poc després va desmaiar-se mentre conduïa la moto per Sant Adrià de Besòs, patint un accident que el va deixar tetraplègic.
Els fets van passar el juliol del 2021 a la ciutat de Badalona. L’home, de 33 anys i veí de la ciutat, va anar a vacunar-se de la Covid-19 —era la seva primera dosi, de Pfizer— i en acabat va agafar la seva moto i va marxar per anar a treballar. Després d’una estona, mentre circulava per Sant Adrià, va desmaiar-se i va caure de la moto, travessant diversos carrils de la carretera. A conseqüència de l’accident, l’home ha quedat tetraplègic.
Segons va denunciar la víctima, en C.S.L., i defensa el seu despatx d’advocats, quan va acudir a posar-se la vacuna ningú li va preguntar si patia alguna mena d’al·lèrgia. Tampoc van recomanar-li esperar-se al centre els 15 minuts recomanats, per protocol, per identificar possibles reaccions a la vacuna, ni van advertir-lo de la incompatibilitat de la vacuna amb la conducció de vehicles en els minuts posteriors. Ni tan sols va signar cap document donant el seu consentiment.
Pedro Santamaria, del despatx Vosseler Advocats, ha explicat que “les conclusions d’aquest informe del Ministeri de Sanitat ens reforça en la nostra reclamació de responsabilitat patrimonial i la consegüent reclamació per part de l’Administració, com a responsable de la tetraplegia”.
No es pot descartar que la vacuna provoqués el desmai
Malgrat que el Ministeri admet la possible relació entre els efectes secundaris posteriors a la vacuna i l’accident, la Secretaria d’Estat de Sanitat al·lega que no es poden imputar responsabilitats a l’Administració.
Asseguren que no es pot descartar la relació de causalitat entre l’administració de la vacuna i el desmai i posterior accident, però que “no és possible establir la seqüència temporal entre l’administració de la vacuna i el desmai”, un fet que impedeix saber si es va respectar el període habitual “d’observació després del procés de vacunació” o “si és una síncope a causa d’una reacció vasovagal d’inici retardat”.
Tot i que, segons Sanitat, no es pot establir “amb exactitud” si realment es va desmaiar, dos mesos després, ja hospitalitzat, quan l’home va rebre la segona dosi de la vacuna va patir una simptomatologia similar, una “reacció vagal” o síncope amb hipertensió i freqüència cardíaca lenta. Aquests símptomes són compatibles amb el possible desmai que va patir quan conduïa, i per tant, donen pes a les reclamacions de la víctima.
“El desmai o síncope és un símptoma comú en persones que reben qualsevol mena de vacuna”, incloses les de la covid, i “en general està relacionat amb l’ansietat generada durant el procés de vacunació”, asseguren.
El dictamen de Sanitat apunta que s’han donat reaccions amb la vacuna de Pfizer temps després de la seva administració. “Si bé a l’assaig clínic de fase III dut a terme amb la vacuna de Pfizer es va observar una menor freqüència de la síncope postvacunal en els receptors de la vacuna en comparació amb el placebo”, en una fase posterior, i després de l’autorització del fàrmac, es van notificar casos, “fins i tot d’inici retardat”, ocorreguts després del període “habitual d’observació” de 15 minuts, argumenta l’informe.
Així i tot, “la forma retardada de reacció vasovagal no està del tot ben caracteritzada i els mecanismes subjacents no estan clars”, per la qual cosa “és probable que hi hagi un infraregistre” dels casos que s’han produït fora dels centres de vacunació.