Sánchez reafirma que la intenció del Govern és no prorrogar l’estat d’alarma

Sánchez ha defensat que aquesta "intenció" de l'executiu de no prorrogar l'estat d'alarma, com sempre, respon "al saber dels experts i els científics".

El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, ha reafirmat aquest dimecres que la seva “intenció” és no prorrogar l’estat d’alarma més enllà del 9 de maig. Això sí, ha avisat que “l’èxit” de la nova fase de lluita contra la pandèmia que s’obrirà després dependrà “de la unitat de tothom”, de l’eficàcia de la “coordinació” de totes les administracions i de la “responsabilitat individual”.

“La intenció del govern és no prorrogar l’estat d’alarma”, ha defensat durant la seva compareixença aquest dimecres en el ple del Congrés per informar del desenvolupament de l’estat d’alarma i del pla de recuperació que ha dissenyat el Govern espanyol i que aviat remetrà a Brussel·les per rebre els fons europeus.

Sánchez ha defensat que aquesta “intenció” de l’executiu de no prorrogar l’estat d’alarma, com sempre, respon “al saber dels experts i els científics”. Així ho ha assegurat, després que comunitats autònomes i partits li demanin prorrogar aquesta eina o bé dissenyar un pla jurídic alternatiu per poder continuar fent front a la pandèmia.

Segons el president, el 9 de maig serà possible prescindir d’aquesta eina perquè la situació no és comparable a la que existia quan s’hi va haver de recórrer el passat 25 d’octubre, gràcies sobretot a l’avanç de la vacunació.

 

 

MANTÉ ELS COMPROMISOS DE VACUNACIÓ

“En aquest trimestre accelerarem intensament el ritme de vacunació”, ha garantit, abans d’assenyalar que, gràcies a això, i al fet que també s’intensificarà l’arribada de dosis, es complirà l’objectiu de tenir immunitzada el 70 per cent de la població a final d’agost.

Sánchez no ha fet referència als problemes que han sorgit amb la vacuna de Janssen, després que la companyia ha paralitzat la seva distribució a Europa per 6 casos de trombosi als Estats Units. No obstant això, sí que ha parlat d’aquesta vacuna com una de les que el Govern central té en compte en el seu pla d’immunització.

 

“AVISOS” DE LA QUARTA ONADA

En tot cas, malgrat el ritme de vacunació, Sánchez ha avisat que no es pot “baixar la guàrdia” perquè “el virus continua aquí”, i la quarta onada del coronavirus ja ha “avisat aquestes setmanes”. ” Afortunadament, a Espanya de manera més lleu que en altres països. Però no ens podem relaxar tot just quan estem al final del túnel”, ha postil·lat.

Sánchez ha deixat pel final de la intervenció, de més d’una hora, les seves explicacions sobre la “intenció” del Govern espanyol de no prorrogar l’estat d’alarma més enllà del 9 de maig, malgrat les peticions que ha rebut, per exemple, del lehendakari Íñigo Urkullu, perquè el mantingui.

Segons el president, si la incidència que hi havia a l’octubre quan es va decidir tornar a declarar l’estat d’alarma era de 362 cas per 100.000 habitants, ara és de menys de 200 casos. Tot i que ha pronosticat que aquesta setmana es depassarà aquesta xifra, ha insistit que “les circumstàncies són diferents”.