Sàmper avisa que es podrien tancar els bars si l’Rt i els ingressos continuen pujant

A més ha anunciat que portarà a la Fiscalia les proclames feixistes de diumenge a la plaça Sant Jaume

Una terrassa de bar plena a la plaça de la Virreina. ACN

El conseller d’Interior de la Generalitat, Miquel Sàmper, ha avisat aquest dilluns que es podria tornar a tancar els bars i restaurants si continuen pujant l’Rt (per sobre d’1) i els ingressos hospitalaris, tot i que ara puja l’Rt i baixen les hospitalitzacions.

 

“Això podria passar. Estem analitzant la situació”, ha alertat en unes declaracions a Ràdio 4 i La 2 que ha recollit Europa Press, abans d’afegir que s’ha vist més interacció social i que l’Rt ha pujat quan han obert, tot i que la majoria de restauradors compleixen les mesures.

 

Sàmper ha assegurat que “no hi ha hagut una fugida massiva” de persones pel pont de la Puríssima i ha apostat per trobar l’equilibri, perquè assegura que la gent acumula molt desgast psicològic.

 

Ha destacat que el pla de Nadal i el de reobertura són independents, però tots dos depenen de les dades epidemiològiques, i ha demanat “abaixar una mica la il·lusió nadalenca”, perquè estava previst el tram 3 de reobertura per Nadal i pot ser que s’hi arribi en el 2 o l’1.

 

Sàmper ha dit que treballen a nivell tècnic sobre l’aforament del Liceu de Barcelona perquè dissabte es van reunir amb el Comitè Executiu del teatre i estan replantejant el límit de 500 persones: “Entre avui i les pròximes hores o dies hi pot haver una solució” del Procicat.

PLAÇA SANT JAUME

Sàmper ha anunciat que els Mossos d’Esquadra portaran a la Fiscalia les proclames feixistes que es van sentir després de la concentració de Vox aquest diumenge a la plaça Sant Jaume de Barcelona, ha criticat que el delicte d’odi està “molt resolt a Europa, però no tant a Espanya”, i ha qualificat de laxa l’actuació de la Fiscalia a l’hora de perseguir aquests delictes.

 

“Qualsevol conducta feixista s’hauria de perseguir”, ha afirmat el conseller, que ha dit que no li agrada que se celebrin aquestes mobilitzacions però que estan emparades pel dret de manifestació i reunió i la llibertat d’expressió.

 

També ha dit que l’estat d’alarma permet que els càrrecs institucionals es desplacin pel territori, per la qual cosa el líder de Vox, Santiago Abascal, “ho podia fer” i anar a la concentració de Barcelona, i ha afegit que l’actuació dels Mossos pretenia evitar que es trobessin dos blocs antagònics, perquè hi havia manifestants en contra de la convocatòria de Vox.

 

Sobre els desnonaments, Sàmper ha assegurat que cada vegada n’hi ha menys i que ara hi haurà una moratòria que han pactat el vicepresident del Govern espanyol, Pablo Iglesias, i el ministre de Foment, José Luis Ábalos: “Hi ha camp de millora. Hi estem treballant, ara que tenim marge gràcies a la moratòria, per substituir amb mediació” les intervencions dels Mossos.

 

Sobre les discrepàncies entre ERC i JxCat, el conseller ha demanat perdó per la filtració d’un esborrany del pla de reobertura, i ha dit que sap qui ho va fer, però ha rebutjat dir-ho: “S’ha dit en mitjans públics, per gent qualificada en el seu àmbit”.

 

“Si hagués fet aquestes coses, no em consideraria capaç de fer la feina de polític, que implica un rigor”, ha defensat Sàmper, que ha afegit que és decisió d’aquesta persona si ha de continuar o dimitir, sense dir noms.

JOSEP COSTA

Ha assegurat que va ser un error del vicepresident primer del Parlament, Josep Costa, “no mirar qui hi havia en la reunió” amb col·lectius d’ultradreta, i ha defensat que es va incorporar a la reunió després que comencés i se’n va anar abans que acabés.

 

“Si una cosa és clara és que és una persona que ha acreditat defensar els drets fonamentals”, ha defensat Sàmper, que ha sostingut que a partir d’ara tots hauran de tenir més cura per veure qui hi ha en les reunions, i que manté la seva confiança en Costa.

 

Sobre un possible pacte tripartit entre ERC, el PSC i els comuns després de les eleccions catalanes, ha respost que el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, ha dit diverses vegades que no ho faran, tot i que és una opció, segons Sàmper.

 

A més, ha dit que no s’ha presentat a les primàries de JxCat perquè està centrat en la pandèmia: “No diré que no m’hauria fet il·lusió”, i ha descartat dir si va votar la portaveu de JxCat al Congrés, Laura Borràs, per ser cap de llista.