El Saló Nàutic de Barcelona 2022 posa el focus en l’economia blava

La fira aplegarà 221 expositors que presentaran més de 700 embarcacions, de les quals 182 es podran visitar a l’aigua

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts

El Port de Barcelona acollirà la 60 edició del Saló Nàutic de Barcelona, que se celebra del 12 al 16 d’octubre. Com en anys anteriors, aquest esdeveniment internacional ocupa els molls de Bosch i Alsina i d’Espanya i, per primer cop, el moll de la Barceloneta, on té les seves instal·lacions Marina Port Vell.

La fira aplegarà 221 expositors que presentaran més de 700 embarcacions, de les quals 182 es podran visitar a l’aigua.

Enguany, el Port de Barcelona té un estand propi en aquesta gran trobada sectorial, en el qual s’ha programat una completa agenda de conferències i debats que es dedicaran a donar a conèixer els diferents projectes i iniciatives que està desenvolupant al voltant dels seus grans eixos de creixement: la sostenibilitat i la innovació.

El programa inclou presentacions de projectes de transició energètica, economia circular i dirigits a reduir l’impacte de l’activitat marítima en l’entorn. Alguns exemples són el projecte d’electrificació de molls-Nexigen, la implantació de comunitats energètiques o la transició dels combustibles per a vaixells, els vaixells elèctrics i els vaixells zero emissions. Destaquen també les ponències de caràcter ambiental, com la dedicada a la posidònia, les ecoestructures marines i la diversitat marina al port.

La innovació té un pes important en l’agenda de l’estand del port al Saló Nàutic, amb la presentació del Pla d’Innovació del Port de Barcelona i diversos projectes que s’estan posant en marxa actualment, com el GuideMe, la solució digital dirigida a optimitzar el moviment dels creueristes de la manera més eficient i sostenible.

Un altre dels projectes és el 3D Port, que servirà per reutilitzar els plàstics recollits als mars. Algunes d’aquestes presentacions, com la del robot de neteja marina, aniran acompanyades de demostracions en les aigües del port. També es presentarà l’Institut de Logística de Barcelona, que ha iniciat les classes aquest setembre.

 

Copa Amèrica de Vela

La propera celebració de la 37a edició de la Copa Amèrica de Vela, que se celebrarà a Barcelona l’any 2024 i que tindrà les bases dels equips participants en diferents espais del Port Vell, també ocuparà un espai destacat.

S’analitzarà com ha evolucionat el disseny de les naus en aquesta competició de nivell mundial i quina és la infraestructura i la logística necessària per poder desenvolupar la prova.

L’estand del Port de Barcelona també acollirà la projecció de diversos curtmetratges aplegats sota el títol Blue Cinema, i que han estat realitzats per alumnes de l’Escola Superior de Cinema i Audiovisuals de Catalunya (ESCAC) i per alumnes de secundària dins el programa Cinema en Curs.

Finalment, altres iniciatives en les quals participa el Port de Barcelona, com és el hub logístic d’ajuda humanitària a Ucraïna, o el suport a l’organització Open Arms, també seran presentades als assistents al Saló Nàutic.