fbpx

Espectacular imatge de la Sagrada Família mai vista en 140 anys

Avatar photo

Els barcelonins i els visitants de la ciutat podran gaudir d'una imatge que mai s'havia vist des que es va començar a construir el temple

Després del tradicional Concert de Nadal a la Basílica, la Sagrada Família ha il·luminat per primer cop els terminals de les torres dels Evangelistes Lluc i Marc, i s’ha commemorat la seva culminació. Així, s’han il·luminat per primer cop l’escultura del bou, que culmina la torre de l’Evangelista Lluc, i l’escultura del lleó, que representa l’Evangelista Marc.

 

Juntament amb la torre de la Mare de Déu, inaugurada el 8 de desembre del 2021, queden finalitzades tres de les sis torres centrals. Les torres s’il·luminaran cada vespre fins al 8 de gener, de 18 a 22 h.

 

Durant aquestes dates de Nadal també s’il·luminaran els grups escultòrics del Naixement, de l’Adoració dels pastors i de l’Adoració dels Reis d’Orient de la façana del Naixement.

 

“La Sagrada Família actualment fixa els seus esforços en l’acabament del nucli de les torres centrals”, ha afirma Esteve Camps, President delegat de la Junta Constructora del Temple Expiatori de la Sagrada Família, i afegeix que “a finals de l’any 2023 preveiem haver culminat les torres de Mateu i Joan, i inaugurar així tot el conjunt dels Evangelistes”.

 

Com a part del conjunt de torres centrals, les quatre torres dels Evangelistes envolten la torre de Jesús i fan 135 metres d’alçària, i són així les terceres més altes del temple. Per identificar quin evangelista representa cada torre, tal com va projectar Gaudí, aquestes acaben amb la figura corresponent del tetramorf, amb el llibre i les ales, figures que la iconografia cristiana, l’art i l’arquitectura han utilitzat des de fa segles per representar els evangelistes.

 

En aquest sentit, aquest divendres s’han il·luminat per primer cop l’escultura del bou, que culmina la torre de l’Evangelista Lluc, i l’escultura del lleó, que representa l’Evangelista Marc.

 

La simbologia del tetramorf

Com ha detallat la Sagrada Família, les quatre figures del tetramorf que culminen les torres dels Evangelistes configuraran una aurèola al voltant de la torre de Jesucrist i de la creu. La paraula ‘tetramorf’ fa referència a una representació iconogràfica d’un conjunt format per quatre elements.

 

En aquest sentit, segons la iconografia cristiana, les figures del tetramorf representen els quatre Evangelistes: un home o àngel en el cas de Mateu, un lleó en el de Marc, un bou en el de Lluc i una àguila en el de Joan.

 

La torre de l’Evangelista Lluc, finalitzada enguany, està culminada amb l’escultura del bou. Segons la tradició, Lluc era metge i va ser convertit al cristianisme per sant Pau. Es va donar al seu servei i el va seguir per tot arreu. Pel seu caràcter servicial i bondadós, se li va atribuir el símbol del bou, un animal humil, mans i treballador.

 

D’altra banda, la torre de l’Evangelista Marc està culminada amb la figura del lleó. A l’Evangeli, Marc ens presenta Jesús adult en el moment solemne del baptisme i com després viurà al desert entre els animals salvatges. És per aquest motiu que se li assigna el símbol del lleó. La tradició sempre ha considerat aquest animal com una representació de força, coratge i reialesa.

 

Properes fites

La Sagrada Família es troba centrada en la finalització de les sis torres centrals. Des de la Junta Constructora de la Sagrada Família es treballa amb la voluntat de culminar les torres dels Evangelistes Joan i Mateu a finals de l’any 2023 i inaugurar així el conjunt dels quatre Evangelistes a finals de l’any que ve.

 

De la mateixa manera, la previsió és finalitzar la torre de Jesucrist l’any 2026, coincidint amb el centenari de la mort d’Antoni Gaudí i la celebració de Barcelona com a Capital Mundial de l’Arquitectura (UIA-UNESCO).

 

La torre de Jesús serà la torre central del temple i la més alta, que arribarà als 172,50 metres, per tal de no superar l’alçària de la muntanya de Montjuïc.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

La dona morta en un traster a Lleida ja havia denunciat l’home detingut

Notícia següent

Troben un jove mort entre les escombraries d’una planta de residus

Notícies relacionades