Dissabte, 7 de desembre de 2024
És notícia

S’acaba l’aigua, tanca l’aixeta: Terrassa fa front a la situació de sequera

Avatar photo

Davant l’agreujament de la situació de sequera, l’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, ha presidit aquest matí el Comitè Municipal d’Emergència, i durant el qual s’ha activat en alerta el Pla d’Emergència Municipal. Juntament amb la regidora de Medi Ambient i Cicles de l’Aigua, Patricia Reche, han donat a conèixer les mesures per fer front a la pitjor situació hídrica dels últims 100 anys. En aquest sentit, i per tal de potenciar l’estalvi d’aigua, l’Ajuntament de Terrassa iniciava la setmana passada la campanya “S’acaba l’aigua, tanca l’aixeta”.

Segons ha explicat l’alcalde Ballart “la seva meta és aprofitar les escasses reserves disponibles i, si no plou pròximament, volen avançar l’entrada de la fase d’emergència abans que els embassaments arribin al 16%”. Així mateix, l’alcalde ha volgut fer valdre els esforços dels terrassencs i terrassenques i ha agraït “el comportament exemplar de la ciutadania que fins ara ha respost de manera responsable i solidària davant les primeres alertes”.

I és que Terrassa, tot i ser un dels municipis més densament poblats de Catalunya és també un dels més estalviadors dins el sistema Ter-Llobregat: el seu consum total és de 182 litres per persona i dia (per sota del límit establert pel Govern), i pel que fa al seu consum domèstic es troba sobre els 96 litres per persona i dia. Unes dades de consum que divergeixen molt de municipis veïns, com Matadepera, que duplica la xifra de Terrassa. No obstant això, davant la greu situació de sequera la regidora de Medi Ambient, Patricia Reche, ha apel·lat a la ciutadania a “continuar amb l’esforç conjunt, ja que cada petit gest quotidià, suma“.

El treball del consistori per fer front a la falta del recurs hídric està sent constant des de ja fa mesos i, en aquest sentit, fa temps que es treballa en projectes que tenen per objectiu reduir el consum i fomentar l’estalvi.

Una de les mesures extraordinàries que ja s’ha posat en marxa és la reducció de la pressió de la distribució en determinats barris de la ciutat, a més d’un sistema de detecció de fuites. Detectar aquestes vies de malbaratament d’aigua és crucial per estalviar i, per a dur-ho a terme, l’alcalde ha anunciat “que invertiran 3 milions d’euros en la reparació de la xarxa hídrica, per tal de minimitzar les pèrdues i millorar l’eficiència hídrica”. Pel que fa a la reducció de la pressió, l’alcalde i la regidora Patricia Reche han afirmat que és “tot un èxit, ja que no han rebut queixes”.

Una de les altres novetats és la nova tarifa de l’aigua del pròxim 2024, que considerarà el nombre de persones empadronades a cada habitatge, de forma que s’establiran trams de consum més restrictius i es prioritzarà l’estalvi. “Aquells que malbaratin, veuran augmentar les seves factures d’aigua; els que estalviïn, gaudiran de tarifes més baixes”, ha afirmat l’alcalde Jordi Ballart.

El consistori també estudia noves fonts d’aigua freàtica explorant un possible us d’aigua regenerada de la depuradora per a usos no potables. En aquests moments, L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), està estudiant la petició del mateix consistori referent a traspassar la gestió de la depuradora de Les Fonts a l’Ajuntament. Finalment, i dins el marc europeu, el govern local de Terrassa prepara la presentació d’un projecte a les ajudes europees NextPERTE per la digitalització del cicle de l’aigua. Un ajut que suposa una inversió de 8 milions d’euros i que serà essencial per controlar el consum i millorar el servei.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Les estacions de Grandvalira Resorts oferiran 91 km esquiables pel pont

Notícia següent

Blanes dedica uns jardins al pintor blanenc Rafael Bataller i Giralt

Notícies relacionades