Salut fa 320 proves a Sabadell i 384 a Ripollet en les primeres hores de cribratge

Argimon vol ampliar l'estratègia de tests massius i preveu portar-la a dues ciutats més la setmana que ve

Una de les carpes per fer PCR massius que s'han instal·lat a Sabadell. ACN

Salut ha començat aquest dijous a Sabadell el cribratge per detectar casos de coronavirus entre la població asimptomàtica i fins al migdia havia realitzat 320 proves PCR -180 a la carpa de l’espai de la plaça Picasso i 140 a la de la plaça Termes-. A Ripollet, s’han fet 384 proves, entre la carpa instal·lada aquest dijous i el porta a porta que va començar dimecres.

A Terrassa, l’altra població on es van anunciar tests massius, començaran aquest divendres, i també se n’han fet aquest dijous a Torregrossa (Pla d’Urgell). Es tracta d’una nova estratègia de Salut Pública per buscar de forma més proactiva els contagis. Argimon ha avançat que la setmana que ve es faran tests massius en dues ciutats més, tot i que no ha concretat quines.

Salut Pública vol tallar de forma precoç les cadenes de contagi del coronavirus i per això ha desplegat una nova estratègia aquests dies, que consisteix a fer una recerca sistemàtica de possibles casos entre la població sense símptomes d’àrees territorials on la incidència de la covid-19 ha incrementat.

Aquesta setmana s’estan fent cribratges en barris concrets de Ripollet i en àrees de Sabadell i Terrassa, així com a Torregrossa. L’objectiu és arribar a les persones que han estat contagiades pel virus però que són asimptomàtiques i que, per tant, no consultarien a un centre de salut per la seva clínica.

A Ripollet, el cribratge s’està fent en uns barris concrets on s’han detectat agrupació de casos (clústers) i per això han recorregut a una estratègia de porta a porta, a més de la carpa.

En el cas de Sabadell i Terrassa, els contagis es troben més dispersos, si bé sí que estan més o menys delimitats a unes àrees bàsiques de salut (ABS). Per això la població diana en aquest cas són les persones entre 15 i 44 anys, una franja d’edat que concentra un elevat percentatge de pacients sense clínica, tot i que estan oberts a altres supòsits.

“Si has estat, per exemple, en reunions sense mascareta o en concentracions de persones i ara hi ha un augment de casos en la teva comunitat, ets la persona idònia per anar-te a fer la PCR”, ha interpel·lat el coordinador de la unitat de seguiment del covid-19, Jacobo Mendioroz.

Argimon ha assenyalat que les diferents estratègies s’estan avaluant per trobar les més efectives en el control de la pandèmia. El Departament de Salut calcula que amb aquests dispositius es podran realitzar a les tres localitats vallesanes unes 9.000 proves PCR.