L’edifici de l’Artèxtil de Sabadell acollirà un campus urbà de la UAB

Es preveu treballar l'any que ve en l'adaptació de l'equipament perquè s'integri a l'oferta docent de la universitat

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts
Edifici de l'Artèxtil de Sabadell. ACN

L’edifici de l’antiga fàbrica tèxtil Artèxtil de Sabadell (Vallès Occidental) es convertirà en el centre d’un nou campus urbà de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) dedicat a les Ciències de la Vida i de la Salut. Aquest divendres s’ha signat el protocol entre la universitat, l’Ajuntament de Sabadell, la Corporació Sanitària Parc Taulí i la Fundació Fundit-ESDi per impulsar aquest projecte, que ha de permetre encabir-hi accions docents vinculades, entre d’altres, als estudis d’Infermeria, així com projectes vinculats a la innovació, la recerca o la creació d’empreses. La iniciativa pretén sumar les línies de treball dels signants del protocol en el sector de la salut i l’economia de les cures.

El nou campus convertirà l’Artèxtil en base per acollir l’ampliació de places del grau d’Infermeria de la UAB. Aquesta mateixa setmana l’Ajuntament ha iniciat els tràmits per fer efectiva la cessió d’ús de l’equipament per acollir propostes vinculades al campus, com els nous estudis i serveis complementaris i també altres iniciatives, com una incubadora de projectes empresarials i un viver d’empreses.

La iniciativa neix de la voluntat d’enfortir el pes de la UAB en el seu campus de Sabadell, on actualment hi ha l’Escola d’Informàtica, així com els estudis vinculats a Economia i Tecnologia, amb quatre graus i res postgraus, als quals se’ls suma la formació en Medicina que s’imparteix de la mà del Parc Taulí. “Ara hem sol·licitat places d’Infermeria, i de les 600 veurem quantes corresponen a la UAB, i d’aquestes caldrà veure quines es destinaran a Sabadell”, explica el rector de la UAB, Javier Lafuente.

D’aquesta manera, a l’Artèxtil s’hi preveu destinar l’activitat docent, mentre que la part pràctica es durà a terme a l’hospital Parc Taulí. “La primera fase passarà per veure quantes places tenim, fet que preveiem que podria passar a finals d’any, i treballarem en el projecte perquè l’any que ve es facin les licitacions”, afegeix Lafuente.

“Pel que fa a les primeres classes, es farien al setembre de 2022 al campus de Bellaterra, i en una segona fase es farien a la unitat docent de l’Artèxtil”, estima el rector. L’espai es troba just a mig camí entre el Taulí i l’actual campus sabadellenc de la UAB, fet que amb els seus més de 2.000 metres quadrats el convertirà en una peça cèntrica i principal del futur gran campus universitari.

Projecte integral

El projecte se suma a la voluntat de reformular la Gran Via com a un nou eix generador d’activitat, però també, a banda dels projectes que es portaran a terme a l’Artèxtil, integraran el nou Campus Urbà de Ciències de la Vida i de la Salut les naus Bosser, propietat de la Corporació Sanitària Parc Taulí, on s’ubicaran laboratoris, espais de recerca i per a empreses. Aquesta serà un nou element que es sumaria a altres actuacions que ja desenvolupa el Taulí com ara els serveis de la UDIAT o el Centre d’Investigació i Innovació (l’I3PT).

També l’espai d’innovació tecnològica i de suport a les PIME, que s’impulsarà a les naus de l’ESDi, amb zones de co-working i de co-living, un centre de desenvolupament de productes i serveis de l’àmbit sanitari i mèdic, o un espai d’emprenedoria industrial.

Paralel·lament, es donarà un major impuls al Centre de Promoció Empresarial de la Fira Sabadell i s’estudiaran els possibles usos de l’antiga caserna de la Guàrdia Civil, que podria acollir iniciatives vinculades al nou Campus Urbà.