Desenterren el cos d’un nadó per comprovar si va ser robat a Catalunya

La mare sospita que li van robar el nadó després del part

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts

Els fets es remunten trenta anys enrere, quan la mare va tenir la seva filla en una clínica de Sabadell i poc després li van comunicar que havia mort, sense que mai pogués veure el cos de la petita. Ara, però, l’aparició en un programa de televisió d’una noia molt semblant a la seva altra filla ha fet aixecar totes les sospites, fins el punt que s’ha autoritzat l’obertura del nínxol per saber si hi ha cap cos a dins del taüt, i que, en cas que n’hi hagi, determinar si es tracta de la filla biològica de la dona.

La mare és Carmen Navarro, una veïna del barri sabadellenc de Ca n’Oriac que als anys 90 es va traslladar a viure a Sevilla. Al 1990 va tenir un part prematur a l’antiga clínica del Nen Jesús, on la nena recent nascuda va estar gairebé a la unitat de prematurs i on la mare la visitava cada dia.

“De sobte, sense cap malaltia ni indici previs, els metges li van comunicar que la nena havia mort, i li van entregar un taüt ja tancat, sense que en cap moment veiés les restes de la petita”, explica Fernando Osuna, advocat de la família. Tot i el cop que això va suposar i tenir alguna sospita pel que havia passat, la família va seguir amb la seva vida, mudant-se a Andalusia.

Al 2020, però, un fet va sobresaltar la dona. “Un dia estava mirant un programa de televisió i va veure una participant que era clavada a una altra filla que té, i va començar a sospitar”. Es tractava del programa d’Antena 3 “Ahora caigo”, on la concursant, assegura Osuna, era tan semblant a la seva altra filla que podien ser dues gotes d’aigua.

Això va ser la guspira que va encendre el procediment, que va dur l’advocat de Navarro a demanar l’obertura del nínxol on van enterrar el taüt amb les restes, suposadament, de la nena. “Hi ha indicis i sospites que es tracti d’un cas de nadó robat”, apunta Osuna.

Mesos després de presentar la petició, finalment aquest dijous s’ha autoritzat l’exhumació amb l’objectiu de saber si en realitat van enterrar una caixa buida o no. L’objectiu és, en cas que hi hagi restes, recollir-ne mostres per fer una anàlisi i determinar si realment hi ha una relació genètica amb els presumptes pares biològics.

“Si no hi hagués cos i la tomba estigués buida o trobéssim restes d’una altra persona que no sigui la filla de la meva client, començarem a moure’ns per esbrinar qui és la noia que va aparèixer a la televisió, localitzar-la i parlar sobre què ha passat”, assenyala Osuna, que considera que és un tema “preocupant”. És per aquest motiu que avança que Navarro pretén “arribar fins les últimes conseqüències.

Possibles delictes

En cas que es determini que es tracta d’un cas de nadó robat, s’obriria una batalla legal no només per reconèixer la legítima paternitat, també per castigar aquells qui van separar la nena dels seus pares. “En cas que així fos, la mare presentaria una querella contra les persones responsables dels fets”, avança Osuna.

Això situaria a la diana de Navarro els sanitaris que van participar en la cura del nadó, des del metge fins els infermers, així com el personal d’oficines encarregat de certificar la defunció de la menor. “Es tractaria d’un delictes de suplantació de personalitat, falsedat i segrest”, puntualitza, detallant que el Codi Penal castiga l’entrega d’un nadó sense autorització dels pares, ja sigui a través del pagament o de qualsevol altra via.