Cues a Sabadell en el primer dia de proves massives per frenar l’escalada de contagis de covid-19 a la ciutat

Els veïns es mostren satisfets, però lamenten la manca d'informació i que les carpes hagin obert més tard del previst

Pla general de la cua que s'ha format a l'exterior de la carpa que s'ha instal·lat a la plaça Picasso de Sabadell. Foto: ACN.

Els veïns de la zona sud de Sabadell han respost de forma massiva a la crida de Salut per frenar el contagi de la Covid-19. Des de primera hora del matí centenars de persones s’han apropat a les carpes que s’han instal·lat a la plaça Picasso i la de Les Termes, per fer el test PCR. “He vingut amb el meu fill i la seva sogra perquè volíem sortir de dubtes i quedar-nos tranquils”, apuntava un veí en declaracions a l’ACN. Els ciutadans celebren la mesura perquè consideren que en aquesta àrea “ha costat que la gent prengués consciencia i respectés les mesures de seguretat”. Amb tot, critiquen la manca d’informació i que les carpes hagin obert més tard del que estava previst. La previsió és que des d’avui fins dissabte es facin 3.000 proves.

Les dues carpes que Salut ha instal·lat als barris de Campoamor i Les Termes de Sabadell treballen a tota màquina per fer proves PCR a tots els veïns que s’hi apropen des primera hora del matí. L’afluència de ciutadans ha estat molt elevada i s’han registrat cues en molts moments.

“Hi havia molta gent que estava donant positiu a la zona i he vingut per descartar que jo també estigués contagiada”, ha explicat Laura Roman, una sabadellenca que considera que “ja tocava” que es fessin proves massives. En aquest sentit, ha apuntat que en aquesta àrea de la ciutat “ha costat una mica que la gent prengués consciència que havia de dur mascareta per aturar la pandèmia”.

Mario Rojas, un altre veí de la zona ha dit que “sembla que la gent només fa les coses bé quan se l’obliga”. Rojas s’ha adreçat a la carpa de la plaça Picasso amb la seva parella i la seva cunyada. Tot i que assegura que cap dels tres té símptomes, afirma que han decidit anar-hi per quedar-se tranquils: “Ens trobem bé i hem complert amb totes les mesures de seguretat i higiene, però volem sortir de dubtes”, assenyala.

Pla mitjà d’un professional del CatSalut duent a terme una prova PCR a una veïna de Sabadell. Foto: ACN.

Per la seva banda, Joaquim Miguel Ferraz, ha destacat la importància de fer-se aquesta prova “per responsabilitat i per intentar posar control sobre els pacients asimptomàtics”. Després de sotmetre’s al test ha reconegut que l’experiència no ha estat agradable, però ha demanat a tots els ciutadans que se’l facin. “No dura massa però molesta”, ha apuntat el veí que ha dit que s’ha de fer “per saber com està el barri i la ciutat”.

Una zona amb casos molt dispersos
A la zona sud de Sabadell, Salut ha detectat una incidència elevada de contagis que es troben “molt dispersos”. El fet de no poder acotar la zona d’on provenen aquests positius com sí ha passat a Ripollet, i per tant no poder-ne fer un rastreig acurat, ha dut el departament a apostar per aquest cribatge massiu. “El que volem és tallar aquesta cadena de transmissió, de les dades que ens surtin d’aquests PCR intentarem fer de nou un estudi de geolocalització per veure si podem trobar els punts que han estat focus de transmissió”, detalla Núria Prat, directora d’Atenció Primària de la Regió Metropolitana Nord de l’ICS.

Prat afegeix que en cas que les dades apuntin una comunitat de veïns concreta es podria posar en marxa una altra estratègia, com per exemple fer testos PCR porta a porta. “Cada situació epidemiològica precisa d’una resposta determinada”, remarca. En aquest mateix sentit, ha insistit que a la zona nord de Sabadell no s’estan fent cribatges massius perquè allà el focus de contagi està molt més clar. “En aquests barris sí que tenim detectats els casos índex”, ha reiterat.

Prat també s’ha referit a la saturació que ha començat a afectar alguns CAP. Ha recordat que el 40% de la plantilla d’aquests centres està de vacances i que els professionals que hi ha estan treballant per donar resposta a les necessitats derivades de la covid-19, però també a les incidències habituals. Ha afirmat que en cap cas s’ha de deixar de fer una prova PCR a un pacient que la necessiti i ha dit que s’han aplicat altres vies de citació per intentar agilitar el sistema.

Sabadell és un dels tres municipis del Vallès Occidental on aquesta setmana han començat a fer-se testos massius. Dimecres va iniciar-se el dispositiu porta a porta al barri de Tiana i el Pont Vell de Ripollet, i aquest dijous també ha començat a funcionar una carpa per fer test PCR en aquesta població. En el cas de Terrassa, divendres obriran portes dues carpes més que estaran operatives els dies 7, 8 i 10 d’agost. Aquestes, s’ubicaran a l’entorn dels CAP Rambla, Est i Nord, concretament a les places de la Inmaculada i la Cultura. En tots els casos els testos estan especialment adreçats a persones d’entre 15 i 45 anys, una franja d’edat que concentra un elevat percentatge de pacients sense clínica.