Sabadell recupera el passeig de la Plaça Major després de dues decades

Una cortina d'aigua amb un projector i un grup de fonts de colors renoven l'espai després de 20 anys de provisionalitat

La ciutat de Sabadell recupera aquest dijous el seu passeig de la Plaça Major, un espai cèntric que ha estat en una situació de provisionalitat durant més de dues dècades. Les obres van arrencar al gener, i ara, gairebé un any després, les tanques i el material d’obra deixaran pas a l’arbrat, les plantes i les fonts ornamentals, amb la cortina d’aigua amb un projector incorporat que serà emblema inequívoc de la ciutat. Els treballs han tingut un cost d’1,2 MEUR, i suposen posar punt final a l’estat de provisionalitat que ha acompanyat aquest entorn de la capital vallesana des de finals del segle passat. Els comerciants del centre celebren el final d’un episodi en què han manifestat el seu malestar per l’impacte de les obres en les vendes.

Els mosaics del terra, les jardineres i els arbres del passeig de la Plaça Major van desaparèixer l’any 1998, quan l’espai es va reconvertir per acollir les parades del mercat provisional, que es van haver de traslladar per les obres que es duien a terme al Mercat Central. Des de llavors, l’espai s’ha sotmès a treballs arqueològics, s’ha perforat per crear la principal estació dels Ferrocarrils de la Generalitat (FGC) a la capital vallesana i ha acollit un espai neutre en superfície.

Tot plegat, acumulant anys de provisionalitat i obres que han generat malestar entre veïns i comerciants, però que a més han aportat un aire desangelat, tot i que en el mandat passat s’hi van posar arbres en testos de grans dimensions per aportar una mica de verd i una ombra més aviat justa. “És un espai situat a la sortida de l’estació d’FGC i a tocar de l’Ajuntament que no tenia la qualitat urbanística que mereixíem”, explica en declaracions a l’ACN l’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés.

Verd i aigua

Durant les dues darreres setmanes els treballs s’han accelerat amb la plantació de les flors i els arbres a la jardineres, un fet que, per la seva novetat, ha fet que més d’un vianant s’hagi aturat i, mòbil en mà, hagi fet fotografies i vídeos. L’espai es divideix en dos zones.

A la part sud s’hi ha ubicat jardineres, amb ciclàmens i altres tipologies florals que suporten el fred de l’hivern, i també arbres: “Encara són petits, però han de créixer”, detalla Farrés.

La part nord concentra la zona de la plaça Major, i on s’hi ha ubicat arbres i els punts d’aigua. “Podem recuperar elements d’aigua amb una cortina d’aigua amb llum, la idea del brollador de l’antic passeig no la podíem recuperar, i el que hem fet és recuperar un element actualitzat al segle XXI”, afegeix l’alcaldessa, que destaca que de nit s’hi podran projectar imatges des d’un canó situat a tocar.

Just a davant de la cortina d’aigua s’hi ha ubicat uns brolladors a peu pla, que tenen un joc de llums que durant l’any serà de color neutre, però que en èpoques especials es podrà alimentar amb colors. “Per Nadal tindrà una il·luminació especial, per Festa Major podrem jugar-hi, però també en dates assenyalades, com en dies internacionals, amb el color que toca”, apunta Farrés.

No obstant, les restriccions d’ús d’aigua faran que funcionin a mig gas. Tot i tractar-se d’un circuit tancat i que ja està del tot ple, l’Ajuntament ha informat que només funcionaran aquest dijous per l’obertura oficial del Passeig i també dissabte, dia en què es farà l’encesa de l’enllumenat nadalenc al mateix espai.

Tot i que aquest dijous al matí ja s’han retirat les tanques i els ciutadans ja hi han pogut caminar, el passeig de la Plaça Major quedarà inaugurat de manera oficial a les 19.00 h amb un acte popular.

Els comerciants celebren el final de les obres

L’associació de comerciants Sabadell Comerç Centre celebra el final d’unes obres que en els darrers anys els han suposat greuges en vendes. La provisionalitat de l’espai i el fet que reiteradament s’hagi sotmès a actuacions urbanístiques va fer que alcessin la veu en més d’una ocasió, amb cartells denunciant la constant ocupació de l’espai amb tanques i fins i tot simulant una improvisada platja com a protesta pel fet que no hi hagués ombra per la manca d’arbrat.

Ara, però, el col·lectiu ha fet una enquesta entre els establiments adherits en què més d’un 80% considera que els canvis fets al passeig permetran incrementar les vendes. De la mateixa manera, valoren molt positivament i de manera àmplia els treballs fets a la zona, que doten l’espai de personalitat.

Això sí, els comerciants es mostren crítics amb la durada dels treballs, entenent en més d’un 40% que han durat molt, i en un 15% que s’han allargat massa en el temps.