La tercera edició del Sakura Matsuri arriba a Sabadell amb un programa d’activitats que portaran l’essència del Japó i la seva cultura a diferents indrets de la ciutat. El certamen, que es celebrarà del 17 al 19 de maig a Fira Sabadell, es renova en aquesta edició amb l’objectiu d’estrènyer els vincles entre el Japó i Catalunya i s’aproxima d’una forma més íntima a la cultura tradicional, la cerimònia del te, el sake i la disciplina de les arts marcials.
A més, a partir del 2 maig i durant pràcticament tot el mes hi haurà activitats vinculades al Japó distribuïdes a diversos punts de la ciutat. Les propostes i activitats són organitzades per l’Ajuntament de Sabadell amb la col·laboració del Consolat del Japó.
La presentació del certamen ha comptat amb la presència del tinent d’alcaldessa de Promoció Econòmica i Projecció de Ciutat, Lluís Matas, qui ha afirmat que “aquest ha de ser l’any de la consolidació de la Fira, d’aquesta idea de consolidar els llaços entre Catalunya i Japó en els àmbits gastronòmic, cultural, empresarial, esportiu…”. També ha remarcat que en aquestes setmanes, “Sabadell respirarà Japó” i ha explicat que es treballa “de la mà del sector comercial i empresarial”.
Per la seva part, la Cònsol del Japó, Akiko Shikata, ha volgut incidir en el fet que “totes aquestes activitats apropen Sabadell i Japó, tot creant ponts d’amistat entre les dues societats” i ha destacat que “Sabadell es convertirà al maig en una finestra al Japó, transcendint fronteres”.
Per últim, la regidora de Turisme i Projecció de Ciutat, Katia Botta, ha afirmat que “l’essència del Japó aterra a Sabadell amb una proposta renovada” i ha afegit que “seran uns dies per gaudir en família amb activitats per a totes les edats”. També ha destacat positivament el fet que en aquesta ocasió es posarà a l’abast una experiència més immersiva.
El saló Sakura Matsuri, amb propostes que ocuparan els 5.000 m² del recinte firal, preveu nombroses activitats i tallers entre mostres de gastronomia, oci, cultura, esports, moda, videojocs o turisme, entre d’altres. Com a novetat, enguany hi haurà un escenari 360° situat al mig de la nau central i que serà l’epicentre de la fira acollint les activitats i demostracions més importants i del Japó més tradicional. A més, aquesta edició servirà també per rendir un homenatge a dos clàssics del manga: Akira Toriyama, autor de Bola de Drac i Dr. Slump, i Aoashi, de Norma Còmics.
La programació també inclou propostes gastronòmiques amb el sake com a gran protagonista d’aquest any, un element de la cuina japonesa que ha adquirit una presència important en la gastronomia europea i que aquest any 2024 serà declarat patrimoni cultural per la UNESCO. En aquestes propostes hi col·labora el Gremi Comarcal d’Hosteleria i Turisme de Sabadell.
El fans del manga i l’anime podran gaudir de propostes destacades com tallers, un photocall amb personatges i fins i tot un espai compartit amb el Centre d’Esports Sabadell, Norma Comics i Sabadell Comics. A més, a l’entrada del recinte hi trobaran l’exposició Manga Awards, de l’Escola Joso.
Pel que fa a l’àmbit educatiu, es preveu una àmplia oferta d’activitats i tallers per als centres educatius en el marc del programa Ciutat i Escola amb la col·laboració de l’Oficina d’Estudis Japonesos de la UAB. Entre les activitats, s’inclouran algunes de cinema japonès, arts marcials, tallers de pintura i escriptura japonesa, activitats de manga o cuina tradicional.
Les arts marcials també tindran una presència destacada al certamen amb demostracions de les diferents disciplines a un dojo clàssic que es recrearà a l’espai de la fira. En paral·lel, hi haurà tres jornades d’activitats gratuïtes a la Pista Coberta d’Atletisme Carme Valero els dies 17, 18 i 19 de maig.
La celebració de les activitats a la fira es complementarà amb un conjunt de propostes gratuïtes que tindran lloc a partir del dia 2 de maig als espais de les pèrgoles d’inspiració japonesa ubicades a la zona dels Jardinets de l’Espai Cultura de Caixa de Sabadell i al Racó del Campanar.
El tret de sortida a aquestes activitats es donarà el mateix dia 2 a les 18 h, a l’edifici modernista de l’antiga seu de Caixa Sabadell (carrer de Gràcia) amb l’acte de “Benvinguda del Japó a Sabadell”. En aquest mateix espai, es podrà gaudir fins al 12 de maig de l’exposició “Candor i coratge”, comissariada per la Generalitat i cedida pel Consolat de Japó, i en la que es fa una interessant presentació de les relacions entre Japó i Catalunya.
Entre la resta d’activitats, que s’allargaran fins al 19 de maig, s’inclouran propostes com un petit festival matsuri amb música tradicional japonesa, xerrades sobre els samurais, tallers de sushi, d’escriptura en japonès, entre d’altres.
Xarxa de ciutats Matsuri
Entre les novetats d’aquest any, destaca també la primera trobada de la Xarxa de ciutats Matsuri, la primera trobada de ciutats catalanes que tenen una relació especial amb el Japó o que organitzen festivals tipus “Matsuri”. S’espera que hi participin ciutats com Gavà, Ivars d’Urgell, Manresa Figueres, Girona o Reus, entre d’altres.
L’objectiu de la iniciativa és posar en comú experiències, i, de la mà del Consolat, cercar possibles col·laboracions per a una millor entesa amb el Japó.