L’Ajuntament de Sabadell ha instal·lat 4 papereres en determinats punts de la ciutat que, a banda de la seva funció principal, disposen a la base d’una porta esquer de seguretat per a rosegadors. L’objectiu és garantir la salubritat de parcs i jardins o zones on s’hi ha detectat una presència inusual de rates.
Les altes temperatures ocasionades pel canvi climàtic estan complicant a totes les ciutats el control de les diferents plagues que abans podien circumscriure’s a una època de l’any determinada.
Les papereres funcionaran com a experiència pilot durant quatre mesos. Iniciar aquest prova pilot durant el mes de febrer permetrà avançar-se a l’època de més calor i poder tenir resultats sobre la captura en aquests punts. Els resultats decidiran si aquesta mesura s’instaura de forma definitiva a la ciutat.
El control dels rosegadors fora del clavegueram comporta algunes dificultats quan han fet caus en espais verds, parterres i places. Una de les possibles solucions és instal·lar el producte de control a un espai de seguretat —les papereres amb esquer— on aquest no sigui accessible i únicament l’empresa pugui fer-ne el manteniment intern.
Actuació municipal sistemàtica
L’Ajuntament de Sabadell gestiona el risc derivat de les plagues urbanes amb l’objectiu de mantenir la via pública i els edificis i equipaments municipals sanejats i lliures de la presència d’artròpodes i rosegadors. La finalitat és prevenir la transmissió de malalties i, per tant, garantir la salubritat d’aquests espais.
El programa preventiu o sistemàtic es porta a terme seguint el principi de Control Integrat de Plagues i estableix que, amb periodicitat trimestral, es revisi el clavegueram de la ciutat (però també a escoles i mercats municipals) i, en cas de detectar presència de rosegadors, s’apliqui un tractament per al seu control.
Aquest any ja s’ha realitzat al gener aquest control sistemàtic i està previst fer el següent durant el mes d’abril. D’altra banda, també s’actua davant de qualsevol denúncia relativa a la presència de rosegadors en l’espai públic i a equipaments municipals, en aquests casos l’empresa especialitzada contractada per l’Ajuntament es desplaça a l’espai denunciat en un màxim de 48 hores.
Col·laboració ciutadana
La gestió d’aquesta activitat és actualment un repte a les ciutats per diferents motius. Un de molt important és l’efecte del canvi climàtic en els cicles reproductius d’aquests animals, més curts i més eficaços. També n’influeixen la globalització i el moviment de les persones, les condicions de vida, el planejament urbanístic de les ciutats i la gestió de les escombraries.
És imprescindible que per aconseguir-ne un bon control l’administració treballi de forma transversal i també cal la col·laboració ciutadana, que pot adoptar una sèrie de mesures per evitar-ne la proliferació i alertar en cas de presència mitjançant les vies que l’Ajuntament té establertes.
Així, en l’àmbit privat es poden adoptar mesures preventives i eficaces: evitar brutícia, tenir un bon manteniment de solars i habitatges, col·locar barreres físiques per evitar entrades a l’interior, etc.
I, sobretot, la ciutadania pot contribuir al control de plagues mitjançant les denúncies que es poden fer mitjançant els canals habituals al Servei d’Atenció Ciutadana.