L’Ajuntament de Sabadell ha posat en marxa una nova Oficina d’Atenció a l’Empresa amb l’objectiu de reforçar el suport al teixit empresarial i fomentar la creació d’ocupació. El nou espai, situat al número 6 de la plaça de la Sardana, substitueix les anteriors instal·lacions del Vapor Llonch i amplia els serveis disponibles per a empreses i persones emprenedores. El trasllat ha suposat una inversió de 572.000 euros i representa un pas endavant en l’estratègia municipal per afavorir l’activitat econòmica.
La nova oficina ofereix serveis d’assessorament empresarial en aspectes vinculats al pla de negoci, formació empresarial, creixement i acceleració del negoci, innovació empresarial, informació de subvencions, fins l’acompanyament a noves implantacions o traspassos i tramitació gratuïta de constitució d’empreses com a Punt d’Atenció a l’Emprenedoria (PAE) autoritzat pel Ministeri d’Indústria i Turisme.
Durant l’any 2024, l’Oficina van atendre 1.539 persones, 765 van rebre algun tipus d’assistència tècnica i es va donar suport a la constitució de 103 noves empreses. Entre els anys 2023 i 2024 la xifra d’atencions a empresa va sumar 3.216.
El nou espai, ubicat a prop de la Gran Via, referma l’aposta per apropar recursos a les persones i empreses. Es tracta d’un emplaçament més cèntric i accessible que apropa encara més l’atenció a la ciutadania.
Millor atenció
Aquest nou emplaçament marcarà un pas important cap a la millora de l’atenció a les empreses i a les persones de la ciutat, en línia amb el compromís municipal amb la promoció econòmica local i la proximitat als serveis. Se situa en un punt molt ben connectat físicament amb l’eix lligat al coneixement (Universitat Autònoma, ESDI (URL), l’Hospital Universitari Parc Taulí) i l’activitat empresarial (Recinte Firal, Centre d’Allotjament empresarial), també proper a dependències importants per l’empresa i amb elements que poden actuar com a tractors econòmics clars a la ciutat (Campus de Ciències de la Vida i la Salut, Aeroport).
La nova ubicació pot afavorir també que projectes de ciutat vinculats amb el desenvolupament de zones industrials de nova generació com el Parc industrial del Ripoll, es puguin gestionar més fàcilment i sigui més fàcil vincular els diferents agents a aquest imaginari de xarxa entre universitat-empresa-territori.
Per aquest motiu també s’ha traslladat al mateix espai el Servei de Comerç i Consum, encarregada de fomentar el comerç de proximitat, gestionar els mercats municipals i ambulants, , i garantir els drets de la ciutadania en matèria de consum. L’objectiu és treballar per un comerç local fort, sostenible i de qualitat, i per la protecció efectiva dels drets de les persones consumidores.
L’alcaldessa Marta Farrés destaca que “aquesta nova oficina és un pas més en el compromís de Sabadell amb les empreses, per generar activitat econòmica i llocs de treball”. Farrés també remarca que “aquests bons resultats són fruit de la fortalesa empresarial de la ciutat i de les polítiques que generen les condicions perquè les empreses s’instal·lin i creixin a Sabadell”.
Més llocs de treball
Aquest nou equipament arriba en un moment de creixement econòmic a la ciutat. Segons l’Observatori de l’Economia Local, Sabadell ha creat més de 6.600 llocs de treball en els darrers cinc anys, amb un increment del 9,1% respecte al 2019. Només en l’últim any, l’ocupació ha crescut un 2,4%, arribant als 79.970 llocs de treball registrats el març de 2025.
L’any 2024 es tancava a Sabadell amb 79.370 llocs de treball, 6.653 més que a finals del 2019. Aquesta dades reflecteixen una recuperació constant de l’economia local, tots i les dificultats viscudes en moments com la pandèmia de la Covid.
Per sectors, els serveis continuen sent els que concentren més llocs de treball assalariat (84,3% del total) i en el darrer any l’ocupació en aquest sector va créixer un 3,1% (1.630 llocs més) amb un total de 55.040 llocs de treball assalariat. La indústria, durant el mateix període, va registrar un augment del nombre de llocs de treball assalariat del 3,4% (220 llocs de treball més) i deixa la xifra d’assalariats en 6.775. Pel que fa a la construcció, la variació interanual de llocs de treball assalariat ha estat del 4,6% (150 llocs més), deixant la xifra total en 3.450 llocs de treball.
L’impuls municipal ha passat també pel desenvolupament de projectes estratègics com la posada a disposició de 65.000 m² de sòl industrial per a l’arribada de noves empreses, així com projectes estratègics com el Hub Aeronàutic, el Campus de Ciències de la Vida i de la Salut o el futur Centre de Cultura.