Dimecres, 19 de juny de 2024
És notícia

Sabadell se suma al Dia Mundial de l’Aigua en ple període de sequera

Avatar photo

L’Ajuntament aposta per l’ús d’aigua regenerada en el reg de zones verdes, neteja de carrers i descàrrega d’aparells sanitaris

Sabadell celebra avui el Dia Mundial de l’Aigua amb l’objectiu d’incentivar i actuar per un ús responsable d’aquest recurs. En ple període de sequera a Catalunya, l’efemèride recorda la necessitat d’apreciar i conservar aquest bé públic i escàs. En aquest marc, l’Ajuntament destaca la seva aposta per la substitució de l’aigua potable per aigua no potable i regenerada en els usos que són permesos, com són el reg de zones verdes, la neteja de carrers o la descàrrega dels aparells sanitaris.

Actualment, la ciutat disposa d’una xarxa de distribució d’aigua no potable i regenerada que subministra uns 112.000 m3 a l’any. Per exemple, al polígon de Sant Pau de Riu Sec se subministra aigua regenerada per la descàrrega dels aparells sanitaris del centre comercial i el reg de zones verdes. A més, hi ha un punt de càrrega de camions cisterna per a la neteja de carrers. Aquesta instal·lació suposa un estalvi de 27.000 m3 d’aigua potable.

El consum mitjà domèstic a Sabadell és de 102 litres per habitant i dia, el que suposa uns 12.500.000 de metres cúbics a l’any. Tot i que no es considera un consum elevat, s’ha de continuar treballant per utilitzar l’aigua de la forma més eficient possible, i més ara, a causa de l’escassetat de pluges i l’activació de la fase d’excepcionalitat per risc de sequera. És per això que és important seguir aquestes bones pràctiques a casa per tal de disminuir el consum:

  • Tancar bé les aixetes i arreglar les que gotegin
  • Fer servir airejadors o reductors de cabal
  • Tancar l’aixeta quan no es faci servir l’aigua
  • Utilitzar cisternes de doble càrrega
  • Dutxar-se en comptes d’omplir la banyera
  • Utilitzar els rentaplats i la rentadora quan estiguin plens
  • No descongelar aliments sota l’aixeta
  • Aprofitar l’aigua de bullir per a regar les plantes (millor si són autòctones)

Dia Mundial de l’Aigua

El 22 de març és el Dia Mundial de l’Aigua, data declarada per l’Assemblea General de les Nacions Unides, que té per objectiu sensibilitzar la ciutadania sobre una correcta gestió de l’aigua, un bé públic i escàs, que cal apreciar i conservar entre tots i totes i que s’enfronta a grans reptes com és el del canvi climàtic.

Tot i que gairebé tres quartes parts la superfície del planeta està coberta d’aigua, només un 3% és aigua dolça. D’aquesta, l’1,74% es troba en forma de gel a les glaceres i als casquets polars. Si es resta l’aigua atmosfèrica, la que forma part dels éssers vius i la de constitució dels sòls, només queda un 0,007% d’aigua disponible per als éssers humans. Per tant, és essencial que la utilitzem sota criteris d’estalvi i que després la gestionem de la manera més eficient possible.

L’Ajuntament s’ha adherit també al Dia Mundial de l’Aigua 2023 promogut per la Diputació de Barcelona amb l’objectiu d’incentivar i actuar per un ús eficient de l’aigua. En aquesta adhesió, conjuntament amb l’ACA i l’AMB s’ha elaborat un portal interactiu de recursos virtuals adreçats a la ciutadania anomenat L’Aigua per a mi.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

A presó el detingut per atracar l’oficina bancària a l’Ebre

Notícia següent

PS SDP + aposta per una FP “diversificada i adaptada al país, sostenible i homologada”

Notícies relacionades