L’Ordenança de Civisme i Convivència es debatrà al pròxim Ple Municipal, amb l’objectiu de preservar l’espai públic com a lloc de convivència i civisme i preservar el benestar de la ciutadania.
L’aprovació definitiva arriba després d’un treball conjunt amb entitats, particulars i formacions polítiques, que ha contribuït a millorar el text inicial amb les seves aportacions. Durant el període d’exposició pública, l’Ajuntament ha rebut un total de 39 escrits amb 184 al·legacions, de les quals s’han estimat favorablement aproximadament el 70 per cent.
El text respon a les demandes i necessitats comunitàries de respecte a la llibertat i als béns comuns, a l’equilibri de drets i a la seva defensa. A més tipifica les accions i omissions que constitueixen un perjudici per a la convivència, per a la tranquil·litat o benestar públic i per a la seguretat i respecte de la salubritat, la salut i el medi ambient.
Fruit del treball conjunt
En la seva redacció han participat diferents agents socials, com per exemple la Cambra de Comerç, associacions de comerciants, el Gremi de Fabricants, Creu Roja, ActuaVallès, l’Il·lustre Col·legi de l’Advocacia, la Federació d’Associacions Veïnals o la Síndica Municipal de Greuges, entre molts altres.
L’ordenança regula actituds incíviques que alteren la convivència i tenen influència sobre la vida dels altres, com posar la música molt alta, fer festes al carrer, no recollir les defecacions dels gossos, no portar gossos perillosos lligats, fer pintades a béns mobles o immobles sense autorització prèvia o deixar les escombraries fora del contenidor, entre d’altres.
Mesures alternatives
En el cas que alguna de les infraccions que es recullen a l’ordenança desemboquin en procediment sancionador, el text preveu tant multes econòmiques com mesures alternatives (MASE). Aquestes darreres es consideren especialment importants en el cas de les persones menors d’edat, ja que són un segment de la població que cal formar i treballar amb ells els valors cívics.
Aquestes mesures poden ser tallers convivencials, mediacions reparadores o altres vies de resolució de conflictes. Es tracta d’oferir una substitució a les sancions econòmiques, que poden anar dels 100 euros als 3.000 euros en funció del tipus d’infracció.
La normativa respon a la voluntat municipal de comptar amb una ciutat més cívica i segura. És per això, que la nova ordenança anirà acompanyada d’una major inversió en millorar l’espai públic així com en la dotació de més recursos a la Policia Municipal. En aquest cas, s’incorporaran noves tecnologies per facilitar la feina dels agents, com ara la instal·lació de més càmeres de videovigilància. A més, hi haurà un increment de la plantilla del cos.
De forma paral·lela a l’aplicació de l’ordenança, es realitzaran campanyes per sensibilitzar la ciutadania sobre la necessitat d’adoptar comportaments cívics.