Sabadell commemora el 87è aniversari del bombardeig de Gernika

Avatar photo
La sirena, agermanada amb la de Gernika, sonarà a l’Ajuntament aquest divendres, 26 d’abril, a les 15.45h

En el marc del 87è aniversari del bombardeig de Gernika, aquest divendres, 26 d’abril, a les 15:45 h, es farà un minut de silenci a la plaça de Sant Roc, mentre sona la sirena que hi ha a la teulada de l’Ajuntament i originària de la Guerra Civil. Serà a la mateixa hora que a Gernika sonarà la sirena d’alarma que tenen allà instal·lada, fabricada a Sabadell i d’un model molt similar a la d’aquí. Totes dues sirenes estan agermanades.

El so de l’alarma serà l’inici d’un acte per la pau i la memòria, amb un recital de poemes que versen sobre la guerra, la pau, la justícia i la llibertat. L’acte anirà a càrrec de membres de Roda de la Pau i està inclòs en el Programa Segona República, Guerra Civil i les Brigades Internacionals, organitzat pel Programa de Memòria Històrica de l’Ajuntament. Es tracta d’un dels actes periòdics de commemoració del Pla de Memòria Democràtica (2022-2026).

Les sirenes

Totes dues sirenes van ser fabricades a Sabadell per l’empresa La Electricidad, SA (LESA). La de Sabadell és l’única que es conserva operativa a Catalunya. Per desgràcia, la de Gernika va haver de sonar davant l’atac de la Legió Còndor.

La sirena d’alarma antiaèria de Sabadell va ser comprada pel consistori i instal·lada a la coberta de l’edifici l’agost de 1937. Es conserva en el seu estat original, amb una nova connexió elèctrica i avui encara està operativa i serveix per convocar concentracions ciutadanes i minuts de silenci com a mostra de solidaritat i denúncia col·lectives.

La de Gernika va ser comprada i instal·lada allà entre els mesos de setembre i novembre de 1936. Aquesta sirena, juntament amb les campanes de les esglésies de Sant Joan i Santa Maria, va ser la que va sonar ininterrompudament durant el bombardeig.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

La nova temporada de primavera d’arts escèniques arriba a Sant Pere i Sant Pau

Notícia següent

Acordonen la seu del PP al carrer Génova per un avís de bomba

Notícies relacionades