La renda de les llars barcelonines creixen un 12,2% respecte del 2022

Avatar photo
El quart trimestre de l’any la xifra va superar en un 10,6% la del mateix període de l’exercici anterior

L’Oficina Municipal de Dades de l’Ajuntament de Barcelona (OMD) publica l’informe de la Renda trimestral de les llars de Barcelona de l’últim trimestre i de tancament del 2023. El quart trimestre de 2023, la Renda Disponible de les Llars de Barcelona (RDL), augmenta un 10,6% amb relació al quart trimestre de 2022, segons estimacions de l’OMD.  Pel conjunt de 2023 la RDL mostra una taxa interanual del 12,2%, més de 7 punts percentuals per sobre de la taxa registrada l’any 2022 (4,8%).

La Renda Primària, la renda sense l’efecte del sector públic, té una dinàmica igual pel conjunt de l’any, quasi 5 punts per sobre de la taxa de l’any anterior (7,4%). Aquesta renda, sense l’efecte del sector públic, creix al mateix ritme que la Renda Disponible, tant en aquest quart trimestre (10,5%) com també en el conjunt de l’any (12,2%).

Amb relació a la composició dels recursos de les llars, el tancament del 2023 mostra una dinàmica molt diferenciada en cada un dels recursos de les llars.

La Remuneració d’Assalariats, el recurs més estable al llarg dels dos darrers anys, i les Prestacions Socials amb taxes molt elevades durant la pandèmia, tenen en el trimestre taxes interanuals relativament similars (7,5% i 8,5%), mentre les Rendes Mixtes (ingressos dels professionals i les rendes de la propietat) mostren un dinamisme molt superior (16%).  Pels dos primers recursos la dinàmica en el conjunt de l’any és similar a la trimestral, mentre que per les Rendes Mixtes la taxa és encara més positiva (21,2%).

Al gràfic adjunt es pot veure el percentatge de cada un dels tres components sobre el total de recursos al quart trimestre de l’any 2023. La meitat dels recursos provenen del treball assalariat, amb un 50,7%, seguit de les Rendes Mixtes (30,4%) i de les Prestacions Socials (18,9%).

 

La capacitat adquisitiva de les Llars creix menys pels efectes de la inflació

L’acceleració de la inflació dels darrers dos anys ha propiciat interès per conèixer la dinàmica conjuntural de la capacitat adquisitiva de la població, com a efecte combinat de la variació nominal de la renda i de l’increment dels preus.

Això s’evidencia en el fet que la Renda Disponible nominal supera en un 22% el nivell de 2019, encara que la millora de la capacitat adquisitiva de les llars de Barcelona ha estat més moderada, d’un 5% per sobre del nivell anterior a la pandèmia, per efecte de l’elevada inflació.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Puigdemont carrega contra la “mala qualitat” del Govern de Pere Aragonès

Notícia següent

Troben mort l’home que va desaparèixer dilluns en sortir de casa

Notícies relacionades