El reallotjament de les Cases Barates del Bon Pastor s’acosta a la seva fi

Avatar photo

En el curt termini està previst reallotjar les darreres 44 famílies

L’Ajuntament de Barcelona, a través de l’Institut Municipal de l’Habitatge de Barcelona (IMHAB), ha reallotjat 47 famílies del barri de les Cases Barates del Bon Pastor en el marc d’un enorme procés de regeneració de la zona. Els nous habitatges se situen als carrers de Claramunt, Salomó i Novelles del barri. A més, en les pròximes setmanes està previst reallotjar les darreres 44 famílies de les Cases Barates  afectades pel procés de remodelació del barri.

El 2006 es van entregar 152 pisos nous als afectats pel reallotjament; el 2010 se’n van lliurar 190 més, i el març del 2017, 167 i ara fa unes setmanes 47 més.

Els dos edificis on han anat a viure aquestes persones afectades formen part de la quarta fase del procés de remodelació que està duent a terme l’IMHAB des de fa 16 anys. Entre els dos nous edificis sumen un total de 80 habitatges, que estaran destinats a allotjar el veïnat de l’entorn de les cases barates.

En concret, un dels dos edificis als quals s’han traslladat les famílies està distribuït en tres escales, en una superfície construïda total de 5.714,02 metres quadrats, on també hi ha tres locals comercials en planta baixa, un aparcament soterrani i trasters. L’altra fase on han anat a viure aquestes famílies té una superfície construïda total de 6.769,77 metres quadrats amb places d’aparcament i espai per estacionar bicicletes. Donada la seva situació com a afectats urbanístics i d’acord amb el conveni que va regir el reallotjament, aquestes famílies han pogut optar per continuar essent propietàries d’un HPO (habitatge de protecció oficial) o llogateres de l’IMHAB.

Una remodelació en cinc fases

La remodelació del barri consta de 5 fases, de les quals quatre ja han estat completades. La primera fase, de fet, va acabar l’any 2006, quan es van lliurar els primers 152 nous pisos. La segona fase es va lliurar l’any 2010, en aquesta ocasió van ser 190 pisos més. La tercera fase, amb 167 habitatges, es va lliurar el març del 2017, mentre que ara s’ha lliurat la quarta fase.

Aquesta darrera sumarà 244 nous pisos, ja que a banda dels edificis G1 i l’H1 també hi ha previstos els edificis I1 al carrer Sant Adrià, amb 54 pisos i 55 aparcaments; l’H3,  entre els carrers Salomó i Novelles, amb 50 habitatges i 90 aparcaments, i el G2, situat entre els carrers Biosca i Salomó, amb 60 habitatges i 87 places d’aparcament. A continuació encara es desenvoluparà una cinquena fase d’habitatge públic, que inclou 4 edificis més.

En total, per tant, al barri del Bon Pastor s’hauran construït un total de 754 pisos de diferents tipologies pels afectats urbanístics, però tots ells d’entre 60 i 90 metres quadrats, i en edificis dotats també de places d’aparcament soterrani. A més a més, hi ha d’altres pisos que s’edificaran en el marc de la remodelació del barri i que no es destinaran als afectats, però sí que contribuiran a incrementar el parc públic d’habitatge de la ciutat.

Un pla molt participat pel veïnat

El pla de remodelació del barri del Bon Pastor s’ha caracteritzat al llarg de la seva història per ser un pla molt participat pel veïnat de les antigues cases barates. El 1998 es va constituir una comissió de seguiment d’afectats i afectades que ha anat actuant d’interlocutora entre les veïnes i els veïns afectats i les administracions, i també es va obrir una oficina d’informació i es va posar en marxa un Pla d’Acompanyament.

De fet, el treball conjunt entre l’IMHAB i l’associació de veïns del Bon Pastor és un model de governança que continua essent clau en la planificació i el desenvolupament d’aquesta quarta fase.

Reurbanització de l’espai públic

Per altra banda, l’espai públic resultant de l’execució de la quarta fase s’ha urbanitzat, en una obra que ha acabat al mateix temps que els habitatges. En concret, les obres han permès millorar l’àmbit comprès entre els carrers de la Tallada, Biosca, Sant Adrià i el passeig de Mollerussa. Aquesta fase de remodelació urbana iniciada el mes de juny executada a través de l’Institut Municipal d’Urbanisme (IMU) ha comptat amb una inversió d’uns 6 M€ (IVA exclòs).

Les millores implementades han seguit la filosofia d’urbanització feta fins ara en l’àmbit de les antigues cases barates del Bon Pastor, creant macroilles de nous habitatges, generant més verd o millorant la connectivitat i l’accessibilitat en tot el barri. Tot plegat, abastant un espai renovat de 17.712,11 metres quadrats, les millores del qual constitueixen la recta final de la remodelació d’aquest barri històric de Sant Andreu nascut a finals dels anys vint del segle passat.

La urbanització s’ha plantejat per crear la màxima pacificació i vegetació. Inclou nous traçats de vials i diversos serveis, sistemes de drenatge sostenible mitjançant parterres drenants i una xarxa de recollida pneumàtica. És un espai més verd, on s’han plantat 231 arbres de 15 espècies diferents, 27 espècies diferents d’arbustos, amb aproximadament 15.000 unitats, i 1.100 m2 de gespa.

Aquest final de fase permet avançar en el compte enrere per a la finalització de la Remodelació urbana de l’àmbit al nord-est del districte de Sant Andreu. Les obres d’arranjament d’aquesta gran quadrícula urbana (que abasta els carrers de Sas-Passeig de Mollerussa-Arbeca-Sant Adrià), ja estan perfilant el que serà la imatge del segle XXI d’aquest barri històric. Aquestes obres van començar l’any 2005, generant nous habitatges, millor connectivitat i més verd, entre altres millores, i que va representar l’inici d’una importantíssima transformació urbana en aquest districte de la ciutat.

Millora de la mobilitat

Pel que fa a la distribució de la nova mobilitat en aquesta fase que acaba de finalitzar s’han creat dues jerarquies de vials: el de trànsit perimetral d’aquest sector, que generarà ordre; i el de prioritat invertida, que permet la circulació interior per a veïns i veïnes.

En conjunt, tot aquest nou espai serà més accessible, on de nord a sud, per exemple, hi ha itineraris adaptats en tots els vials; i on d’est a oest, els recorreguts tenen menys d’un 6% de pendent. Aquestes obres han donat continuïtat a la configuració del concepte de macroilles amb una espècie de plaça central, nous espais amb jocs infantils, jocs de taula i  una àrea de pícnic; amb nou enjardinament, lluminàries LED, i mobiliari urbà.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Aigües de Reus ha concedit 3.114 ajuts de caràcter social durant el 2022

Notícia següent

El cicle Tàrrega Sona 2023 aplegarà destacats noms de l’escena musical catalana

Notícies relacionades