Pugen els casos d’intoxicació alimentària a Catalunya per la ingesta de tonyina

  Onze persones es van intoxicar en un restaurant de Lleida, una altra en un de Barcelona i la resta als seus domicilis

  La xarxa epidemiològica de Catalunya ha augmentat fins a 20 els casos relacionats amb el brot de toxiinfeció alimentaria per haver consumit la tonyina amb histamina provinent d’Andalusia. Totes les persones afectades presenten un quadre clínic compatible amb aquesta intoxicació pocs minuts després d’haver consumit el peix. Onze dels casos d’intoxicació per consum de tonyina relacionada amb el brot per histamina corresponen a persones que van sopar en un restaurant de Lleida, i una dotzena persona en va consumir en un establiment de Barcelona. Els casos restants estan relacionats amb tonyina comprada en centres comercials, tres en dos centres ubicats al Maresme, dos a Reus i tres a Barcelona.
  Els afectats han evolucionat favorablement en poques hores i només una de les afectades ha estat atesa la mateixa nit en el servei d’urgències per una major intensitat del quadre clínic, segons un comunicat del Departament de Salut.

  Els serveis de Vigilància Epidemiològica (VE) estan en alerta per detectar nous casos i fer-ne la investigació oportuna per confirmar o no la relació amb el brot. Salut recorda que els principals símptomes d’intoxicació són cremor de gola, nàusees, diarrees, vòmits, cefalees o erupció cutània entre d’altres.

  Els comerços que han venut el producte han col·locat cartells per advertir els clients que si han comprat tonyina durant aquests dies, no la consumeixin i retornin el producte al punt de compra.

  Els serveis d’inspecció de l’Agència de Salut Pública de Catalunya i de l’Agència de Salut Pública de Barcelona continuen amb les actuacions oportunes de control oficial pel que fa a la investigació del brot i la retirada del producte del mercat.